Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samomontážny žeriav výrazne zlacní výstavbu veterných turbín na mori

Samomontážny žeriav výrazne zlacní výstavbu veterných turbín na mori
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Súčasťou prehnaných nákladov na veternú energiu na mori sú obrovské žeriavové lode potrebné na inštaláciu tých gigantických vecí. No nórska spoločnosť Windspider prišla s ľahkým žeriavovým systémom, ktorý sľubuje zníženie nákladov až o polovicu.

Nová generácia veterných turbín na mori posúva rozsah do absolútnych extrémov. Sú to kolosálne veže, vyššie ako niektoré mrakodrapy, s obrovskými generátorovými gondolami na vrchu, ktoré nesú tri lopatky dostatočne dlhé na to, aby prekonali priemer väčší ako 310 metrov.

Zdvíhanie týchto gigantických generátorov a lopatiek na vrchol veže je epická logistická výzva. Robiť to zo žeriavovej lode, ktorá sa hompáľa na vlnách, tomu všetkému nasadzuje korunu. A ak vezmeme do úvahy, že takéto veľké žeriavové lode môžu denne stáť závratné sumy. Aj to je dôvod, prečo zachytávanie vetra na mori stále vyzerá tak draho v porovnaní s inými obnoviteľnými zdrojmi.

Riešením, podľa niekoľkých inovatívnych spoločností, je viac-menej prinútiť tieto veže turbín fungovať ako ich vlastné žeriavové základne. Prilepíte jeden segment veže, potom zdvihnete „šplhací“ žeriav, aby sa mohol objať okolo veže a zdvihnete ďalší segment. Potom sa žeriav posunie o ďalší segment a znova sa chytí, pripravený zdvihnúť ďalšiu časť veže.

No iný prístup z Nórska nedávno pritiahol značné finančné prostriedky na to, aby sa mohla postaviť prvá plnohodnotná jednotka. Spoločnosť WindSpider oznámila dohodu s Leirvik Group AS, ďalšou nórskou spoločnosťou, ktorá sa špecializuje na hliníkové konštrukcie na mori.

Vizualizácia systému samomontážneho žeriavu WindSpider pre výstavbu veterných turbín na mori.

Riešenie spoločnosti WindSpider je možno o niečo menej elegantné ako „šplhacie“ žeriavy, pretože vyžaduje, aby bol okolo veže postavený samostatný hliníkový exoskelet. Klietkové segmenty tejto konštrukcie lešenia sú však relatívne ľahké a ľahko sa s nimi manipuluje a kľúčovou výhodou je, že nevyžadujú, aby veža bola navrhnutá tak, aby zvládla asymetrické závažie visiace na jednej strane ako v prípade šplhacích žeriavov. Malo by to fungovať bez akýchkoľvek úprav bežnej konštrukcie turbíny.

Na vrchole segmentov lešenia je umiestnený vysokozdvižný žeriav, ktorý je možné prispôsobiť tak, aby teoreticky zvládol náklady nad 1 500 ton bez praktických obmedzení, ako vysoko sa môžu dostať. Žeriav obkročuje medzeru nad vežou turbíny s dostatočnou šírkou medzi ramenami na zdvihnutie a umiestnenie masívnej gondoly generátora na vrchu.

Akonáhle je to na mieste, spoločnosť WindSpider navrhla samostatný „nástroj na lopatky“, ktorý dokáže uchopiť jednotlivé lopatky turbíny z paluby lode, potom ich pripevniť na stranu konštrukcie lešenia, kde je schopný vyliezť nahor a presne umiestniť lopatky na inštaláciu do náboja generátora. Zdvíhanie týchto obrích nosných plôch pomocou žeriavu v niektorých z najveternejších oblastí sveta by sa inak mohlo ukázať ako zložité.

Vizualizácia systému samomontážneho žeriavu WindSpider pre výstavbu veterných turbín na mori.

Nie je úplne jasné, či WindSpider plánuje po postavení turbíny nechať lešenie a žeriav na mieste, alebo či existuje proces na jeho odstránenie. Samozrejme, existuje aj samostatný nástavec, ktorý je opäť navrhnutý tak, aby sa uchopil na bočnú stranu klietky lešenia a vyliezol po jej boku. Ten by mal umožniť demontáž a výmenu častí gondoly s hmotnosťou až 400 ton počas údržby.

Hliníková klietka tam bude musieť byť, aby to fungovalo, takže možno tam zostane natrvalo a hlavný zdvíhací žeriav sa len zosunie dole a naloží sa späť na loď alebo možno existuje iný spôsob.

Tak či onak, spoločnosť WindSpider je presvedčená, že tento prístup sa rozšíri na inštaláciu vo výške viac ako 200 metrov a hovorí, že zníži náklady na inštaláciu a údržbu pevných aj plávajúcich turbín o „viac ako 50 percent.“ Toto vôbec nie je malá položka v rozpočte, ktorú treba riešiť v oblasti veternej energie na mori, takže tento stroj by mohol významne prispieť k rozvoju tohto typu získavania obnoviteľnej energie.

Vizualizácia systému samomontážneho žeriavu WindSpider pre výstavbu veterných turbín na mori.