Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prichádza silnejší a schopnejší elektrický robot Atlas

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boston Dynamics predstavila silnejšiu, agilnejšiu, plne elektrickú verziu svojho humanoidného robota Atlas. Robot je pritom už pripravený na použitie na automobilovej výrobnej linke spoločnosti Hyundai.

Spoločnosť Boston Dynamics sa nedávno rozlúčila s pôvodným humanoidný robotom Atlas, ktorý pohyboval končatinami prostredníctvom série hydraulických ovládačov. Ako totiž ukázali iné spoločnosti, ako napríklad Unitree, elektrické kĺbové motory sú podstatne ľahšie a kompaktnejšie ako hydraulika a navyše nie sú vystavené úniku kvapalihy.

A aj práve preto teraz prichádza na rad plne elektrická verzia humanoidného robota Atlas. Hoci stále nie sú známe bližšie špecifikácie, spoločnosť Boston Dynamics uvádza, že nový elektrický Atlas je silnejší, svižnejší a obratnejší ako hydraulický Atlas. Je tiež navrhnutý tak, aby sa pohyboval akýmkoľvek spôsobom, ktorý je na plnenie danej úlohy najefektívnejší, na rozdiel od obmedzovania sa na prirodzený rozsah ľudského pohybu.

Výrobca doslova uvádza, že „Atlas sa bude pohybovať spôsobmi, ktoré presahujú ľudské schopnosti.“

Nový plne elektrický humanoidný robot Atlas od Boston Dynamics.

Navyše pre tohto humanoidného robota bude vytvorených množstvo nových vymeniteľných uchopovačov, ktoré budú prispôsobené na mieru potrebám klientov. Jedným z prvých z týchto klientov bude spoločnosť Hyundai, ktorá bude plne elektrického robota Atlas testovať na svojich automobilových výrobných linkách v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov.

V súčasnosti nie je známe, kedy nový Atlas vstúpi do širšieho komerčného využitia. Medzitým si pozrite toto dosť podivné video robota predvádzajúceho svoju elektrickú obratnosť.

Atlas predvádza svoju elektrickú „nadľudskú“ obratnosť vo videu, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU.

Nový plne elektrický humanoidný robot Atlas od Boston Dynamics.