Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rotorové lietadlo Dragonfly dostalo zelenú na misiu na Titan

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA dala zelenú rotorovému lietadlu s nukleárnym pohonom Dragonfly, aby preskúmala Titan, najväčší mesiac Saturnu. Schválenie medziplanetárnej misie v roku 2028 prichádza po rokoch oneskorenia v dôsledku pandémie koronavírusu a série prekročení nákladov.

Titan môže byť vzdialený asi 1,2 miliardy kilometrov od Zeme a je jedným z najťažších telies v slnečnej sústave na preskúmanie. No je to taká zvláštnosť, že priťahuje vedeckých prieskumníkov aj napriek vysokej cene, aby sa tam mohli dostať vesmírne sondy. Titan je nielen najväčší mesiac Saturna, ale aj druhý najväčší v slnečnej sústave. Je to tiež jediný z dvoch mesiacov s výraznou atmosférou, ktorá je hustejšia akú má naša Zem.

Okrem toho je Titan snom organického chemika. Atmosféra Titanu, ktorá pozostáva prevažne z dusíka, obsahuje značné množstvo metánu. Bolo by toho oveľa viac ako súčasných ~2,7 %, ale väčšinu z toho Slnko premenilo na zložité uhľovodíky, ktoré sa formujú do oblakov a pršia na povrch, aby vytvorili jazerá metánu, etánu a iných zlúčenín. Vo vnútri mesiaca môže byť dokonca skrytý vodný oceán.

Vesmírne rotorové lietadlo Dragonfly navrhnuté pre misiu na Titan.

Problém je, ako také miesto preskúmať. Jeden jednoduchý pristávací modul sa už ponoril do atmosféry Titánu, ale ambicióznejšia misia musí byť mobilná. Na Mesiaci alebo Marse je to relatívne jednoduché a vyžaduje si to len vozítka s kolesami, ktoré sú schopné prechádzať sa z miesta na miesto, ale Titan je skôr ako močiar pozostávajúci z vedľajších ropných produktov.

To znamená iný prístup. V dôsledku nedávno ukončenej misie vrtuľníka NASA Ingenuity Mars, ktorá mala trvať mesiac, ale trvala asi tri roky, má vesmírna agentúra záujem využiť technológiu autonómnych rotorových lietadiel.

Vesmírne rotorové lietadlo Dragonfly navrhnuté pre misiu na Titan.

Zdá sa, že rotorové lietadlo Dragonfly sa hodí svojou schopnosťou skákať z miesta na miesto, keď skúma krajinu a bažinaté pobrežie Titanu. Stroj Dragonfly, poháňaný rádiotermálnym generátorom a lietajúci na hliníkovo / titánových rotoroch, je navrhnutý tak, aby vykonával nielen všeobecný geologický prieskum, ale aj študoval organickú chémiu Titanu a hľadal biologické znaky, hoci Titan nie je všeobecne považovaný za dobrého kandidáta na mimozemský život.

Pre svoju misiu by rotorové lietadlo Dragonfly lietalo z jedného miesta na druhé a používalo svoje senzory, vrátane systému spätného rozptylu žiarenia a hmotnostného spektrometra na štúdium chémie oblasti. Zaznamená tiež miestne počasie a seizmológiu, aby sa vedci dozvedeli viac o vnútornej štruktúre Titanu.

Vesmírne rotorové lietadlo Dragonfly navrhnuté pre misiu na Titan.

Kvôli mnohým rozpočtovým argumentom bude oneskorenie štartu misie Dragonfly znamenať, že misia bude vyžadovať väčšiu a silnejšiu raketu, aby sa zabezpečilo, že pristane na Titane do predpísaného dátumu 2034.

„Dragonfly je veľkolepá vedecká misia so širokým záujmom komunity a sme nadšení, že v tejto misii podnikneme ďalšie kroky,“ povedal Nicky Fox, pridružený administrátor, Riaditeľstvo vedeckých misií v centrále NASA vo Washingtone. „Skúmanie Titanu posunie hranice toho, čo môžeme robiť s rotorovými lietadlami mimo Zeme.“

Vesmírne rotorové lietadlo Dragonfly navrhnuté pre misiu na Titan.