Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trojnohý robot SpaceHopper uspel v teste nulovej gravitácie v lietadle

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Trojnohý robot s príznačným názvom SpaceHopper by jedného dňa mohol poskakovať po povrchu asteroidov a hľadať cenné minerály. Robot, známy ako SpaceHopper, bol nedávno testovaný na lete lietadla s nulovou gravitáciou.

Program SpaceHopper bol prvýkrát spustený pred dva a pol rokom ako študentský výskumný projekt na univerzite ETH Zürich vo Švajčiarsku. Je zameraný na riešenie problému efektívneho skúmania vesmírnych telies s nízkou gravitáciou, ako sú asteroidy a mesiace. Takéto telesá môžu nielen obsahovať veľmi potrebné látky, ako sú kovy vzácnych zemín, ale môžu tiež pomôcť vedcom lepšie pochopiť vznik vesmíru.

Vo svojej súčasnej podobe sa robot SpaceHopper skladá z trojuholníkového tela vyrobeného z leteckého hliníka, ktoré má v každom rohu pripevnenú kĺbovú nohu. Každá z týchto troch nôh má zase koleno a bedrový kĺb, pričom dva motory pohybujú bedrom prostredníctvom diferenciálneho hnacieho mechanizmu a ďalší motor pohybuje kolenom.

Pretože robot SpaceHopper s trojuholníkovým telom nemá priradenú prednú ani zadnú časť, môže sa ľahko pohybovať akýmkoľvek smerom.

Palubný softvér založený na hĺbkovom učení riadi kombinované pohyby nôh, čo umožňuje robotovi vykonávať sériu špecifických funkcií. Tieto funkcie zahŕňajú iniciovanie skokov, udržiavanie správneho orientovania tela robota počas letu a vykonávanie kontrolovaných pristátí na vopred určených miestach.

Všetkých deväť motorov nôh spolupracuje na vystrelení robota SpaceHopper vysoko nad povrch asteroidu pri skoku. Keď je robot následne v lete, udržiava si svoju zvislú orientáciu selektívnym vysúvaním alebo sťahovaním nôh, aby posunul svoje ťažisko podľa potreby. Po pristátí sa jeho nohy ohýbajú, aby absorbovali náraz a zabránili tomu, aby sa robot prevrátil.

Robot SpaceHopper sa môže dostať cez povrch asteroidov pomocou série skokov na veľké vzdialenosti.

Počiatočné testy týchto funkcií sa uskutočnili v laboratóriu ETH Zürich, kde bol robot pripevnený k protizávažiu a otáčajúcemu sa závesu, aby sa simulovali podmienky nízkej gravitácie na trpasličej planéte Ceres.

Koncom minulého roka však členovia študentského tímu dostali robota SpaceHopper na parabolický let s nulovou gravitáciou, ktorý organizovala Európska vesmírna agentúra a francúzska spoločnosť Novespace. Pri týchto druhoch letov lieta lietadlo Airbus A310 v sérii oblúkov nahor a nadol, pričom sa v lietadle vytvárajú krátke obdobia beztiaže.

Počas letu robot opakovane vyskočil z podlahy lietadla v určitom smere a po vzlete sa udržal správne orientovaný. Hlavné body testov si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Robot SpaceHopper máva svojimi nohami, aby si udržal svoju orientáciu počas testovacieho letu s nulovou gravitáciou.

Je potrebné poznamenať, že tím predtým vyvinul štvornohého robota na skákanie po asteroidoch s názvom SpaceBok. Usporiadanie troch nôh robota SpaceHopper je pritom určené na zníženie veľkosti a hmotnosti v porovnaní s týmto dizajnom. V skutočnosti by sa pri celkovej hmotnosti 5,2 kilogramu mohol robot prenášať a nasadiť z malej bezpilotnej vesmírnej lode CubeSat.