Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčší digitálny astronomický fotoaparát bude riešiť záhady vesmíru

Najväčší digitálny astronomický fotoaparát bude riešiť záhady vesmíru
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Národné laboratórium časticovej fyziky SLAC (Stanford Linear Accelerator Center) oznámilo dokončenie najväčšieho astronomického fotoaparátu na svete s názvom LSST, ktorý je schopný zachytiť 3200-megapixelové snímky a teraz bude nainštalovaný na teleskop v Čile, aby pomohol odhaliť niektoré z najväčších záhad vesmíru.

Snímací modul Legacy Survey of Space and Time (LSST) sa údajne vyrábal viac ako dve desaťročia, ale schválenie na výstavbu mu udelilo Ministerstvo energetiky USA až v roku 2015. Technici v Národnom laboratóriu časticovej fyziky SLAC sa podarilo do začiatku roka 2020 poskladať masívne pole snímačov modulu, ktoré pozostávalo zo 189 samostatných 16-megapixelových snímačov, a prvé kompozitné testovacie fotografie boli nasnímané do septembra.

Inžinieri a partneri SLAC teraz dokončili montáž všetkých komponentov, vrátane rámu, objektívu a snímača. Vlastné navrhnuté snímače CCD v 3,2-gigapixelovom poli teraz dosiahli počet 201, pričom každý pixel meria približne 10 mikrónov na šírku. Ohnisková rovina bola utesnená vo vákuovej komore šošovkou so šírkou približne 91 centimetrov, zatiaľ čo predná šošovka meria viac ako 1,5 metra v priemere. Všetky tri šošovky v nastavení fotoaparátu boli vyrobené v Národnom laboratóriu Lawrenca Livermora.

Astronomický fotoaparát LSST obsahuje tri vlastné šošovky, z ktorých najväčší meria v priemere 1,5 metra.

Zobrazovací systém s primárnym zaostrením bol navrhnutý tak, aby každých 20 sekúnd vykonal 15-sekundovú expozíciu na pozorovanie vesmíru v „bezprecedentných detailoch“. A optický systém, vrátane troch asférických zrkadiel a veľkých rýchlo vymeniteľných filtrov, bude optimalizovaný na zachytávanie svetla na vlnových dĺžkach od ultrafialového po blízke infračervené svetlo (0,3-1 µm).

„Jeho snímky sú také podrobné, že by dokázali rozoznať golfovú loptičku zo vzdialenosti približne 24 kilometrov, pričom by pokryli pás oblohy sedemkrát širší ako Mesiac v splne,“ povedal Aaron Roodman, zástupca riaditeľa a vedúci projektu fotoaparátu z Observatória Very C. Rubinovej.

Celé zariadenie je veľké asi ako malé auto a váži 3 000 kilogramov. Teraz bude zabalené a prepravené do Observatória Very C. Rubinovej v Čile, kde bude neskôr v priebehu roka pripevnené na osadenie na vrch Simonyiho prieskumného teleskopu, aby astronómom pomohlo rozlúštiť kozmické záhady.

Modul fotoaparátu LSST je údajne veľký ako malé auto a váži 3 000 kilogramov.

Jedným z cieľov gigantického fotoaparátu LSST bude slabá gravitačná šošovka, kde „masívne galaxie jemne ohýbajú cesty svetla z galaxií v pozadí, aby sa k nám dostali“, čo má za následok skreslenie obrazu. Výskumníci sa budú snažiť lepšie pochopiť expanziu vesmíru v priebehu času, vplyv podivnej sily, o ktorej sa predpokladá, že ju riadi, a získať prehľad o súčasných rýchlostiach expanzie.

Očakáva sa, že 10-ročný projekt okrem otvorenia ciest k lepšiemu pochopeniu zloženia vesmíru odhalí aj tajomstvá z našej vlastnej galaxie. Citlivosť fotoaparátu LSST by mala tiež umožniť oveľa podrobnejšiu mapu Mliečnej dráhy, „poskytne prehľad o jej štruktúre a vývoji, ako aj o povahe hviezd a iných objektov v nej“.

Vedci sa tiež snažia priblížiť menšie objekty v našej slnečnej sústave, aby vytvorili úplnejší obraz o našich najbližších susedoch, o tom, ako bol náš systém vytvorený, a dokonca identifikujú prichádzajúce hrozby z asteroidov.

Po viac ako 20 rokoch plánovania je teraz fotografický modul LSST pripravený na odoslanie do Čile na inštaláciu na Simonyiho priesumný teleskop v Observatóriu Very C. Rubinovej.

„Viac ako kedykoľvek predtým si rozšírenie nášho chápania základnej fyziky vyžaduje pozrieť sa ďalej do vesmíru,“ povedala Kathy Turnerová z programu Cosmic Frontier Ministerstva energetiky USA. „S fotoaparátom LSST vo svojom jadre sa Rubinovej observatórium ponorí hlbšie ako kedykoľvek predtým do vesmíru a pomôže odpovedať na niektoré z najťažších a najdôležitejších otázok súčasnej fyziky.“

Video, ktoré si môžete pozrieť TU, obsahuje viac informácií o Observatóriu Very C. Rubinovej a fotografickom module LSST.