Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Maličké ponorné vozidlo by mohlo skúmať ľadom pokryté mimozemské oceány

Maličké ponorné vozidlo by mohlo skúmať ľadom pokryté mimozemské oceány
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci Saturnov mesiac Enceladus a Jupiterov mesiac Europa majú oba povrchy pokryté ľadom, predpokladá sa, že pod týmto ľadom môžu existovať oceány. Projekt TRIPLE-nanoAUV 2 je zameraný na to, aby sa autonómne podvodné vozidlo dostalo do týchto oceánov, aby tam hľadalo život.

Spoločné úsilie koordinuje centrum pre morské environmentálne vedy MARUM (Zentrum für MARine UMweltwissenschaften) na nemeckej univerzite v Brémach. TRIPLE znamená „Technologies for Rapid Ice Penetration and Subglacial Lake Exploration“, čiže technológie pre rýchlu penetráciu ľadu a prieskum subglaciálnych jazier, zatiaľ čo AUV je existujúca skratka pre Autonomous Underwater Vehicle, čiže autonómne podvodné vozidlo.

Toto nanoAUV v tvare torpéda bude merať asi 50 centimetrov na dĺžku a 10 cm na šírku so zloženými krídlami. V tejto konfigurácii si prerazí cestu dole cez ľad, zapuzdrené v sonde na topenie ľadu. Po nej bude nasledovať valcová dokovacia stanica, ktorá zostane pripútaná k pristávaciemu modulu na povrchu.

Akonáhle sa toto nanoAUV dostane cez ľad, bude pokračovať v autonómnom prieskume okolitej oblasti oceánu, pričom bude zaznamenávať údaje prostredníctvom kamier a viacerých ďalších senzorov. V pravidelných intervaloch sa bude vracať späť do visiacej dokovacej stanice, kde si nabije batérie a odovzdá zaznamenané údaje do pristávacieho modulu, aby sa odoslali na Zem.

V pláne je testovanie celého systému TRIPLE-nanoAUV 2 pod antarktickým ľadovým šelfom v blízkosti stanice Neumayer III na jar 2026. Zapuzdrené nanoAUV sa bude musieť dostať cez 4 000 metrov ľadu, s cieľom preskúmať subglaciálne jazerá, o ktorých sa predpokladá, že existujú pod ním.

„Takéto nanovozidlá môžu prispieť k lepšiemu celkovému pochopeniu morských ekosystémov,“ povedal profesor Ralf Bachmayer, vedúci projektu z MARUM. „Nový autonómny systém je jedinečný a mal by v budúcnosti umožniť štúdium globálneho oceánu s tekutou vodou pod ľadovými povrchmi Jupiterovho mesiaca Europa a Saturnovho mesiaca Enceladus“.