Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárny systém Mori3 umožní astronautom si zostaviť roboty na mieru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V stiesnených vesmírnych lodiach alebo vesmírnych staniciach zvyčajne nie je priestor na uskladnenie viacerých robotov, z ktorých každý je určený na konkrétnu úlohu. Modulárny systém Mori3 bol navrhnutý s ohľadom na túto skutočnosť, keďže sa dá použiť na vytvorenie rôznych typov robotov podľa potreby.

Zostava Mori3, ktorú vyvinul profesor Jamie Paik a jeho kolegovia zo švajčiarskeho výskumného inštitútu EPFL, pozostáva z viacerých plochých trojuholníkových modulov vybavených elektronikou, ako sú motory, batérie a senzory, a mechanickými spojovacími mechanizmami. V procese známom ako polygónové sieťovanie možno skupiny týchto modulov spojiť pozdĺž okrajov, čím sa vytvorí jeden trojrozmerný robot v tvare polygónu.

Modulárna jednotka robotického systému Mori3.

Veľkosť a konfigurácia tohto polygónu sa líši v závislosti od úlohy, na ktorú je robot potrebný. Okrem iného môže chodiť po štyroch nohách, sformovať sa do robotického ramena alebo sa kotúľať ako koleso. Navyše sa v prípade potreby môže viacero takýchto robotov navzájom spojiť a dočasne sa sformovať do jedného väčšieho robota.

Podľa vedcov roboty na báze modulárnej technológie Mori3 „dobre robia tri veci, ktoré by mali roboty vedieť robiť“, a to pohybovať sa vlastnou silou, komunikovať s ľudskými používateľmi a navyše manipulovať s predmetmi a prepravovať ich. Tím dúfa, že by sa nakoniec mohli používať na úlohy, ako je asistencia astronautom vo vesmírnych lodiach alebo samostatné vykonávanie vonkajších opráv.

Modulárny robot Mori3 v akcii.

„Polygonálne a polymorfné roboty, ktoré sa navzájom spájajú a vytvárajú kĺbové štruktúry, sa môžu efektívne využívať na rôzne aplikácie,“ povedal Paik. „Samozrejme, univerzálny robot ako Mori3 bude v určitých oblastiach menej efektívny ako špecializované roboty. Napriek tomu je najväčšou prednosťou robota Mori3 jeho všestrannosť“.

Článok o tejto technológii bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Machine Intelligence.