Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický pes vytvoril nový Guinnessov rekord v šprinte na 100 metrov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Štvornohý robotický pes s názvom HOUND preukázal nevídanú úroveň obratnosti a rýchlosti, keď dosiahol najrýchlejší beh na 100 metrov, aký kedy dosiahol štvornohý robot, a vytvoril tak nový Guinnessov svetový rekord.

Robotického psa HOUND navrhlo a vyrobilo Laboratórium dynamického riadenia a dizajnu robotov Kórejského inštitútu pre pokročilú vedu a technológie (KAIST). Robotický pes s hmotnosťou 45 kilogramov, ktorý vyštartoval z nehybnej polohy, pritom prebehol 100 metrov priemernou rýchlosťou 18,12 km / h a túto vzdialenosť prekonal za 19,87 sekundy.

Robotický pes HOUND je navrhnutý na vysokorýchlostný pohyb. Okrem bežeckého klusu s rýchlosťou 3 m / s dokáže prekonávať trávu, prechádzať dlhé vzdialenosti a šplhať sa po svahu so sklonom 22 stupňov. Jeho schopnosti sú výsledkom optimalizovanej mechanickej konštrukcie, najmä riadiacej jednotky motora a konfigurácie prevodov.

„Okamžitý a stabilný výkon sú dôležité vlastnosti pri rozhodovaní o motore pre dynamickú lokomóciu nôh,“ povedal pre Guinnessovu knihu rekordov Young-Ha Shin, konštruktér robota.

Robotický pes HOUND získal svetový rekord ako najrýchlejší štvornohý robot, ktorý zabehol 100 metrov.

Moduly aktuátorov bedrového a kolenného kĺbu sú z jedného kusu v paralelnej konfigurácii, pričom na prenos energie do kĺbov sa používa dutý hriadeľ. V prípade kolenného kĺbu zabezpečuje komplexný rozsah pohybu systém remeňových kladiek. Vývojári si vybrali systém planetárnej prevodovky kvôli jej vysokej účinnosti prenosu energie. Štvornohý robot prešiel pokročilými simulačnými technikami, ktoré využívajú tréning posilňovania. To je prístup založený na údajoch, ktorý umožňuje naučiť sa optimálne inteligentné správanie prostredníctvom pokusov a omylov.

„Všetky tieto pohyby boli dosiahnuté pomocou jediného motorového ovládača vyškoleného v simulácii prostredníctvom tréningu posilňovania,“ povedal Shin. „S cieľom posunúť hranice aktuátora boli do simulácie zahrnuté charakteristiky motora, aby sa prostredie čo najviac priblížilo reálnemu svetu“.