Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné textilné vlákno kladie vodivosť a flexibilitu vedľa seba

Inteligentné textilné vlákno kladie vodivosť a flexibilitu vedľa seba
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektricky vodivé „inteligentné tkaniny“ majú mnoho potenciálnych aplikácií, ale ich špecializované vlákna zvyčajne nie sú také mäkké a flexibilné ako vlákna vyrobené z bežných materiálov. Experimentálne nové dvojvrstvové vlákno je však flexibilné aj stále vodivé.

Textilné vlákno, ktoré vyvinul tím vedcov z Washingtonskej štátnej univerzity, pozostáva z dvoch látok. Prvou z nich je bavlnená celulóza, ktorá je získaná z recyklovaných tričiek. Druhým materiálom je existujúci vodivý syntetický polymér, ktorý je známy ako polyanilín.

Polyanilín je kombinovaný s bavlnenou celulózou, pretože je príliš krehký na to, aby sa dal sám vytvarovať do použiteľných vlákien. To znamená, že tieto dva materiály nie sú jednoducho zmiešané do jednej homogénnej zmesi. Ak by boli, polyanilín by sa zriedil do tej miery, že by stratil svoju vodivosť.

Namiesto toho sa kvapalné roztoky týchto dvoch látok vytláčajú z dvoch samostatných dýz, ktoré sú umiestnené blízko seba. Dýzy pritom spájajú obe látky za vzniku jediného vlákna, ktorým je bavlnená celulóza na jednej strane a polyanilín na druhej strane.

Pár vlákien, ktoré sú z jednej strany bavlna a z druhej vodivý polymér.

V laboratórnych testoch takéto vlákna vykazovali vynikajúcu elektrickú vodivosť a zároveň ponúkali pevnosť a pružnosť bavlny. Boli tiež úspešne použité v textilných systémoch, ktoré dodávali energiu do LED svetla a ktoré snímali plynný amoniak.

Vedci dúfajú, že po ďalšom vývoji by sa táto technológia mohla použiť v aplikáciách, ako sú nášivky na uniformách ľudí, ako sú hasiči a vojaci, ktorí musia byť často varovaní pred vystavením nebezpečným látkam. Inteligentné textilné vlákna by si mohli nájsť využitie aj vo fitness oblečení, ktoré monitoruje výkon svojho nositeľa.

Príspevok o výskume, ktorý viedla doc. Hang Liuová, bol nedávno publikovaný v magazíne Carbohydrate Polymers.

Vedúca vedkyňa dov. Hang Liuová pracuje s kotúčom materiálu.