Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samovyvažovací robot evoBOT uchopí a prepraví náklad

Samovyvažovací robot evoBOT uchopí a prepraví náklad
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú rýchle, obratné, samovyvažovacie sa roboty na kolieskach a existujú aj roboty, ktoré dokážu uchopiť a prenášať predmety. Prototyp robota evoBOT by však mohol byť mimoriadne užitočný, pretože kombinuje obe tieto vlastnosti v jednom šikovnom stroji.

Robot evoBOT, ktorého vytvorili vedci z nemeckého Fraunhoferovho inštitútu pre tok materiálu a logistiku (Fraunhofer IML), sa udržiava vo vzpriamenej polohe pomocou takzvaného princípu mobilného obráteného kyvadla. Zjednodušene povedané to znamená, že spodná časť robota sa neustále pohybuje tam a späť, aby udržala hmotnosť hornej časti v strede nad sebou.

Zdroj: Fraunhofer IML

EvoBOT má dve nohy s poháňanými kolieskami v spodnej časti, spolu s dvoma ramenami, ktoré majú na koncoch do vnútra smerujúce úchopové podložky v tvare disku. No môže byť vybavený aj inými typmi úchopov. Keď robot nič neprenáša, jeho ramená sa sklopia a sú umiestnené vedľa nôh. Potom sa môže nakloniť dopredu a pohybovať sa rýchlosťou až 10 metrov za sekundu.

Zdroj: Fraunhofer IML

Duálne optické kamery, spolu s ďalšími senzormi a mapovacími systémami, umožňujú robotovi autonómne sa pohybovať v prostredí, ako sú logistické sklady, pričom sa vyhýba prekážkam a prekonáva rampy, malé rímsy a nerovný terén. V prípade potreby sa robot dokáže aj skrátiť tým, že sa roztiahne do horizontálnej polohy. V tejto konfigurácii sú jeho poháňané kolesá vzadu, zatiaľ čo nepoháňané kolieska na spodnej strane jeho vysunutých ramien sú vpredu.

Zdroj: Fraunhofer IML

Keď evoBOT dosiahne cieľový predmet, uchopí ho tak, že položí svoje ramená na obe strany predmetu a potom posunie svoje úchopové podložky dovnútra, kým nevyvinú dostatočný tlak na zdvihnutie nákladu. Robot môže prenášať predmet v sklade alebo kdekoľvek, kde sa používa, a po dosiahnutí cieľa predmet uvoľní. Navyše je robot schopný uchopiť aj predmety na kolieskach bez pohonu, ako sú vozíky, a potom ich tlačiť alebo ťahať z miesta na miesto.

Plánuje sa, že evoBOT bude slúžiť ako testovacia platforma pre nové technológie samovyvažovacích robotov, hoci sa môže vyrábať aj komerčne ako samostatný výrobok.