Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová jednorazová vakcína chráni pred viacerými koronavírusmi

Nová jednorazová vakcína chráni pred viacerými koronavírusmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bola vyvinutá jednorazová vakcína, ktorá chráni proti viacerým koronavírusom vrátane toho, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Z pľúc zvieracích subjektov vakcína vymazala všetky stopy vírusu, čím sa otvorila cesta pre podobnú vakcínu pre ľudí.

Hoci koronavírus Sars-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, nás poriadne potrápil v posledných rokoch, v skutočnosti je to len jeden nepríjemný vírus v celej skupine. Trieda baktérií, do ktorej patrí, je známa ako Sarbecovirus, čo je skratka pre SARS Betacoronavirus. Ide o vírusy, ktoré sa väčšinou vyvíjajú v netopieroch a iných cicavcoch a majú potenciál šíriť sa na ľudí podobne ako SARS-CoV-1, ktorý sa stal všeobecne známy ako SARS počas jeho vypuknutia v roku 2020.

Ako už všetci vieme, existujú jednotlivé vakcíny na boj proti rôznym vírusom, ako sú tie, ktoré zaháňajú COVID-19 a chrípku. Ale prinútiť ľudí, aby si vzali viacero dávok vakcín, je náročné. Navyše je to ešte zložitejšie, pretože podanie týchto vakcín sa musí pravidelne opakovať, aby mali maximálnu účinnosť.

Výskumníci z Technologického inštitútu v Georgii a Univerzity vo Wisconsine-Madisone vytvorili novú vakcínu, ktorá pri testovaní na škrečkoch odstránila z pľúc zvierat všetky stopy koronavirusov SARS-CoV-1 a SARS-CoV-2 a ich omikrónových variantov. Tím už predtým identifikoval škrečky ako vhodné zvieratá na testovanie potenciálnych vakcín.

Pri vytváraní vakcíny sa tím zameral na to isté, na čo sa zameriavali vakcíny proti mRNA COVID-u, a teda na proteíny s hrotmi, ktoré sú charakteristickým znakom koronavírusov. V tomto prípade výskumníci vytvorili trivalentnú vakcínu. To znamená, že sa zameriava na tri významné hrotové proteíny spoločné pre viaceré sarbecovírusy, najmä varianty spôsobujúce SARS a COVID-19.

Výskumníci dúfajú, že ich úspešná vakcína sa bude môcť ďalej vyvíjať na boj proti zárodkom z iných podrodín koronavírusov, ako aj proti iným vírusom, napríklad tým, ktoré spôsobujú chrípku. Uvádzajú, že si želajú, aby sa niektoré špecifické antigény, ktoré vyvinuli v rámci svojho výskumu, posunuli do predklinických skúšok, a predstavujú si, aké ďalšie typy výskumu by mohli pomôcť rozšíriť a zlepšiť ich zistenia.

„Hoci nás tieto výsledky povzbudili, existuje niekoľko ďalších možností, ktoré by bolo zaujímavé preskúmať v budúcej práci,“ napísali v článku uverejnenom v časopise Nature Communications. „Posilnenie slizničnej imunity by mohlo nielen zvýšiť ochranu pred vírusovou infekciou, ale aj znížiť prenos vírusov. Intranazálna vakcinácia proti SARS-CoV-2 sa skúmala s viacerými platformami a adaptácia našej platformy na intranazálne podávanie by mohla byť sľubnou cestou na zlepšenie slizničnej odpovede. Zaujímavou cestou pre budúci výskum by bolo aj charakterizovanie dlhého trvania ochrany. Obzvlášť zaujímavé by bolo určiť, či silnejšia slizničná imunita vedie k trvalejšej ochrane pred symptomatickým ochorením.“

Na základe výsledkov budúcich výskumných projektov, sa trojvalentné očkovanie raz za niekoľko rokov, namiesto viacnásobného očkovania do ruky každý rok, môže nakoniec stať štandardom starostlivosti na posilnenie našej obranyschopnosti proti viacerým infekciám.