Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Úplne bezdrôtové slúchadlá do uší, ktoré sa ľahko opravia či aktualizujú

Úplne bezdrôtové slúchadlá do uší, ktoré sa ľahko opravia či aktualizujú
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohé zo zariadení, ktoré denne používame, majú obmedzenú životnosť a často končia ako elektronický odpad skôr, než príde ich čas. Holandská spoločnosť Fairphone, ktorá uviedla na trh opraviteľný, aktualizovateľný a udržateľný smartfón, teraz odhaľuje úplne bezdrôtové slúchadlá do uší s rovnakým cieľom.

Naša zdanlivo neukojiteľná túžba po nových a lesklých zariadeniach nás stavia pred ďalší obrovský environmentálny problém v podobe elektronického odpadu. Hoci existuje množstvo snáh o opätovné použitie, recykláciu alebo rozklad vyhodenej elektroniky, kopy elektronického odpadu stále rastú.

Opraviteľné a aktualizovateľné úplne bezdrôtové slúchadlá do uší Fairbuds.

Existujú však aj snahy o výrobu zariadení s predĺženou životnosťou, ktoré si používateľ môže sám opraviť alebo vylepšiť, ako je napríklad notebook Framework Laptop a smartfón Fairphone. Nové úplne bezdrôtové slúchadlá do uší Fairbuds vyrába tá istá holandská spoločnosť, ktorá stojí za udržateľným smartfónom Farphone, a sú označované ako „slúchadlá do uší, ktorý si budete chcieť kúpiť“.

Úplne bezdrôtové slúchadlá do uší Fairbuds majú pritom až sedem modulárnych častí, ktoré sú navrhnuté tak, aby sa dali vymeniť alebo aktualizovať, vrátane 45-mAh batérie v každom slúchadle a 500-mAh batérie v dodávanom nabíjacom puzdre. Takže nie je potrebné vyhodiť slúchadlá do koša, keď životnosť batérie nevyhnutne klesne. Proces aktualizácie batérií si však vyžaduje trochu úsilia zo strany používateľa, ale spoločnosť Fairphone si predstavuje, že takýto postup sa bude vykonávať len každé dva až tri roky.

Opraviteľné a aktualizovateľné úplne bezdrôtové slúchadlá do uší Fairbuds.

Ak milovník mobilnej hudby nebodaj stratí slúchadlo, môže si od spoločnosti Fairphone zakúpiť jednu náhradnú jednotku, ktorá obnoví stereofónny zvuk. Každé slúchadlo obsahuje 11 mm menič s titánovým povlakom, ktorý bol vyladený na „prémiový zvuk“. Dá sa pritom upraviť podľa preferencií používateľa prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie. Navyše je k dispozícii aj aktívne potlačenie hluku s redukciou šumu vetra.

Približne 70 % materiálov použitých pri výrobe týchto slúchadiel a nabíjacieho puzdra je recyklovaných a fairtradových a spoločnosť Fairphone uvádza, že za každý vyrobený pár slúchadiel sa zodpovedne recykluje ekvivalentná hmotnosť elektronického odpadu. Spoločnosť tiež prispieva na projekty znižovania emisií oxidu uhličitého, aby kompenzovala všetky emisie počas výroby, a uvádza, že pracovníkom, ktorí zostavujú slúchadlá Fairbuds, vypláca bonus za každý kus „na preklenutie rozdielu medzi miestnou minimálnou mzdou a skutočnou mzdou na úrovni životného minima“.

Opraviteľné a aktualizovateľné úplne bezdrôtové slúchadlá do uší Fairbuds.

Úplne bezdrôtové slúchadlá do uší Fairbuds sú vybavené viacbodovým rozhraním Bluetooth 5.3, ktoré umožňuje používateľovi pripojiť sa k dvom zdrojovým zariadeniam súčasne. Vďaka ochrane proti poveternostným vplyvom v kategórii IP54 by sa mali hodiť aj na tréning v posilňovni alebo na rýchly útek do úkrytu počas lejaku. Každé slúchadlo môže prehrávať s aktívnym potlačením hluku až 5 hodín alebo 6 hodín s vypnutým aktívnym potlačením hluku. S pomocou puzdra je k dispozícii celkovo 26 hodín počúvania hudby na cestách.

„Hlavný zdroj emisií oxidu uhličitého slúchadiel do uší je spojený s ich výrobným procesom a tým, že si slúchadlá Fairbuds ponecháte dlhšie, môžete urobiť udržateľnejšiu voľbu, ktorá podporuje pozitívne zmeny.“

Fairbuds sú v Európe dostupné za cenu 149 EUR. Spoločnosť Fairphone v duchu predĺženia bezproblémového používania ponúka 3-ročnú záruku.

Opraviteľné a aktualizovateľné úplne bezdrôtové slúchadlá do uší Fairbuds.