Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Domáce observatórium umožní sledovanie vesmíru na inteligentnom televízore

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilné aplikácie a spracovanie umelej inteligencie výrazne uľahčujú prácu budúcim hvezdárom, ktorí sa už nemusia trápiť so zaostrovaním prstami, ani sledovať a identifikovať nebeské objekty. Inteligentné teleskopy sa totiž o to postarajú za vás. Najnovší prírastok od spoločnosti Celestronu pritom dokáže tiež zobraziť snímky vesmírnych objektov na obrazovke inteligentného televízora.

Namiesto toho, aby ste museli prechádzať zložitými postupmi nastavovania teleskopu, snažiť sa udržať pevnú ruku v chladnom nočnom vzduchu pri zaostrovaní, sledovať objekty pozorované cez okulár a potom siahnuť po knihách alebo online vyhľadávaní, aby ste pomenovali, čo to vlastne vidíte, systém domáceho observatória Origin to všetko urobí za vás.

Zaujímavosťou je, že mozgom tohto teleskopu je mikropočítač Raspberry Pi 4 Model B, ktorý ovláda kameru, zaostrovací motor či systém proti oroseniu. Stará sa tiež o automatizované procesy, ako je technológia rozpoznávania oblohy Celestron StarSense, ktorá využíva obrazový snímač teleskopu na rýchle a presné nastavenie.

„Inteligentné domáce observatórium“ Celestron Origin.

Mikropočítač Pi spolupracuje so sprievodnou mobilnou aplikáciou vyvinutou v spolupráci so Simulation Curriculum, ktorá sa pripája cez Wi-Fi a slúži na navigáciu po nočnej oblohe, ovládanie systému, sledovanie objektov a tak ďalej.

Rozhranie planetária ponúka vzdelávacie zvukové prezentácie o vybraných nebeských objektoch a k dispozícii je aj režim, ktorý bude sledovať posúvanie smartfónu po oblohe a predstaví zvýraznené objekty na bližšie preskúmanie cez teleskop. Aplikácia je podporená pravidelne aktualizovanou databázou spoločnosti Celestron, ktorá obsahuje „tisíce hviezd, dvojhviezd, zhlukov, hmlovín, galaxií a ďalších objektov“.

„Inteligentné domáce observatórium“ Celestron Origin.

A namiesto toho, aby ste sa krčili pri obrazovke smartfónu, môžete vďaka zrkadleniu obrazovky v aplikácii zdieľať výsledky aj na inteligentnom televízore alebo projektore, aby si ich celá rodina mohla vychutnať z pohodlia sedačky. Ak nechcete zostať celú noc hore pri sledovaní oblohy, plány snímania možno nastaviť prostredníctvom aplikácie a výsledky tak budú pripravené na zobrazenie na druhý deň ráno.

Srdcom teleskopu je optický systém Rowe-Ackermann Schmidt Astrograph, ktorý pred tubusom ďalekohľadu umiestňuje 6,4-megapixelový obrazový CMOS snímač Sony IMX178 s technológiou STARVIS so zadným osvetlením, ktorý sa môže pochváliť veľmi vysokou citlivosťou a nízkym šumom. Táto konštrukcia umožňuje „ultra rýchly systém f/2,2 s mimoriadne širokým zorným poľom“, ktorý sľubuje „bezkonkurenčný jas a čistotu obrazu“. Spoločnosť Celestron tiež zabudovala automatické zaostrovanie a snímač prostredia, ktoré pomáhajú udržiavať ostrý obraz.

„Inteligentné domáce observatórium“ Celestron Origin.

Vstavané spracovanie obrazu poháňané umelou inteligenciou údajne optimalizuje kvalitu obrazu v reálnom čase analýzou každej snímky s cieľom odstrániť šum, zvýšiť kontrast a vykonať ďalšie úpravy. Ale pre tých, ktorí uprednostňujú ľudský prístup, systém umožňuje aj manuálne nastavenie kľúčových parametrov.

Integrovaná 97,8Wh batéria LiFePO4 umožňuje viac ako šesť hodín autonómnej prevádzky na jedno nabitie. Teleskop sa môže pochváliť zabudovanou zásuvkou na štandardné 1,25-palcové a 2-palcové astronomické filtre, ktoré pomáhajú riešiť svetelné znečistenie. Model Origin sa dodáva aj so statívom plnej veľkosti. Ako voliteľné príslušenstvo je k dispozícii stolový statív.

„Inteligentné domáce observatórium“ Celestron Origin sa dá už teraz predbežne objednať za cenu 3 999 dolárov (približne 3 696 euro), pričom celosvetová dostupnosť je stanovená na 2. štvrťrok tohto roka.

„Inteligentné domáce observatórium“ Celestron Origin.