Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný teleskop Vaonis Vespera II zachytáva vesmír v 4K

Inteligentný teleskop Vaonis Vespera II zachytáva vesmír v 4K
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzsky inovátor inteligentných teleskopov Vaonis minulý rok uviedol teleskop Hestia veľkosti knihy. Teraz sa vracia k svojmu modelu Vespera, ktorý vylepšil na druhú generáciu.

Navonok sa nový inteligentný teleskop Vespera II od pôvodného modeli odlišuje len málo. Stále si zachováva štýlový zakrivený biely prenosný modul s motorizovaným ramenom, ktoré smeruje k oblohe a približuje pozorovateľom hviezd zázraky vesmíru. Namiesto pohľadu cez okulár pritom teleskop využíva silu mobilných zariadení na priblíženie cieľov vybraných pomocou sprievodnej aplikácie s názvom Singularity by Vaonis.

Inteligentný teleskop Vaonis Vespera II.

Spoločnosť Vaonis sľubuje päťminútové nastavenie teleskopu a prostredníctvom mobilnej aplikácie je k dispozícii knižnica s viac ako 4 000 objektmi, pričom teleskop sa po výbere automaticky nasmeruje a sleduje daný objekt. Systém tiež využíva funkciu živého automatického zaostrovania, živého stohovania (vylepšenia obrazu), detekcie filtrov, plánovania pozorovania, expertného režimu s ovládacími prvkami astrofotografie a ďalšie funkcie.

Inteligentný teleskop Vaonis Vespera II.

Nový model je postavený okolo 1 / 1,2-palcového snímača Sony IMX 585, ktorý umožňuje vytvárať snímky s rozlíšením až 8,3 megapixela alebo až 24 megapixelov v režime Live Mosaic a zábery s rozlíšením 4K UHD (3 840 x 2 160 pixelov). Apochromatický štvornásobný objektív má teraz „zdokonalený korektor poľa“, ohnisková vzdialenosť sa zvýšila na 250 mm a ohniskový pomer sa zvýšil zo štyroch na päť. Druhá generácia podporuje aj voliteľné solárne nabíjanie, dvojpásmové Wi-Fi pripojenie a technológiu filtrov CLS na potlačenie mestského svetla.

Sprievodná mobilná aplikácia Singularity by Vaonis.

Vstavaná pamäť sa zvýšila z 10 GB až na 25 GB, no výdrž batérie sa v porovnaní s prvým modelom znížila, pričom model druhej generácie má výdrž na jedno nabitie cez USB-C len 4 hodiny oproti 8 hodinám.

Cena nového inteligentného teleskopu Vespera II je 1 590 USD (okolo 1 459 EUR). Bude si však treba priplatiť 100 USD (asi 92 EUR) za štandardný statív alebo 150 USD (približne 138 EUR) za nastaviteľný statív. Dá sa samozrejme použiť aj vlastný statív a ušetriť tak nejaké peniaze.

Inteligentný teleskop Vaonis Vespera II.