Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Teleskopy Odyssey umožnia mestským pozorovateľom vidieť aj vzdialené objekty

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzsky výrobca inteligentných teleskopov Unistellar už roky uľahčuje amatérom pozorovanie hviezd a teraz na veľtrhu CES 2024 predstavil svoje doteraz najlacnejšie modely. Modelový rad Odyssey obsahuje optiku Nikon, prináša automatické zaostrovanie a umožňuje pozorovanie blízkych a vzdialených objektov aj v mestskom prostredí.

Minulý rok spoločnosť Unistellar vylepšila svoje algoritmy na odstránenie svetelného znečistenia, aby sa obyvatelia miest nemuseli púšťať hlboko do divočiny, aby si mohli vychutnať jasnejší pohľad na nebeské objekty. A tak je to aj s novými ďalekohľadmi Odyssey.

„S Odyssey ponúka Unistellar novú generáciu inteligentných teleskopov, ktoré sú schopné odhaliť najvzdialenejšie nebeské zázraky a okamžite premeniť vaše večery pri pozorovaní hviezd na dobrodružstvá naprieč vesmírom s rodinou alebo priateľmi, dokonca aj uprostred mesta,“ povedal Laurent Marfisi, CEO a spoluzakladateľ. „Neuveriteľná emócia ponorenia sa do vesmíru, oslobodená od zložitosti, ktorá predtým znamenala, že k nej mali prístup iba odborníci, je konečne dostupná pre každého, kto túži precestovať milióny svetelných rokov.“

Teleskop Unistellar Odyssey.

Vďaka zahrnutiu vlastnej technológie Multi-Depth sú modely Odyssey schopné pozorovať planéty v našej slnečnej sústave aj vzdialené hviezdne objekty. Pri skúmaní červenej škvrny Jupitera alebo prstencov Saturnu pracuje „jemný pixelový“ snímač s algoritmom spracovania obrazu špecifickým pre planétu a množstvo snímok nasnímaných v rýchlom slede sa spojí, aby sa vytvorili ostrejšie a detailnejšie finálne zábery.

Tí, ktorí sa chcú pozrieť za hranice našej slnečnej sústavy a do sŕdc galaxií a hmlovín, môžu využiť ďalší megapixelový senzor. Ten využíva technológiu Deep-Sky Binning, kde sú štyri blízke pixely zoskupené tak, aby vytvorili jeden väčší pixel pre lepšiu citlivosť.

Teleskop Unistellar Odyssey Pro.

Spoločnosť Unistellar hovorí, že modely Odyssey sú prvé zrkadlové teleskopy, ktoré nevyžadujú manuálne úpravy a používajú inteligentný algoritmus, spolu s motorizovaným senzorom na napájanie systému Stellar Autofocus. Obe jednotky v tomto modelovom rade sú postavené na optike Nikon a spolupracujú s aplikáciou Unistellar na automatickom zameraní sa na vybrané objekty a zároveň využívajú vedomostnú databázu. Model Pro je však dodávaný aj s digitálnym okulárom Nikon.

Pozorovania je možné uložiť ako digitálne obrázky na 64 GB vstavané úložisko. K dispozícii je Wi-Fi pripojenie a batéria má päťhodinovú výdrž na jedno nabitie. Každý model sa dodáva so statívom a váži približne 4 kilogramy. Teleskopy Unistellar Odyssey a Odyssey Pro sú už teraz k dispozícii za cenu 2 499 euro, respektíve 3 999 euro.

Teleskop Unistellar Odyssey Pro.