Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drobné zariadenie Airbusu chráni nefunkčné satelity pred pádom

Drobné zariadenie Airbusu chráni nefunkčné satelity pred pádom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na pomoc v boji proti rastúcemu problému vesmírneho odpadu obsahuje družica CubeSat s názvom Exo-0, ktorú 11. novembra 2023 vypustila spoločnosť EnduroSat, zariadenie s hmotnosťou 100 gramov vyvinuté spoločnosťou Airbus, ktoré využíva magnetické pole Zeme na zabránenie pádu nefunkčných satelitov.

Podľa americkej Siete pre dohľad nad vesmírom obieha okolo Zeme viac ako 25 000 umelých objektov. Vzhľadom na obrovský objem obklopujúci oblasť blízkeho vesmíru Zeme je to veľmi malý počet, ale väčšina satelitov je natlačená na niekoľkých veľmi žiadaných obežných dráhach. Je to trochu ako so vzdušnými a námornými cestami. Môžete cestovať nad väčšinou zemského povrchu a len zriedka uvidíte loď alebo lietadlo, ale pozdĺž frekventovaných trás je to preplnené ako na diaľnici.

Keď sa zrazia dva satelity, výsledkom je množstvo črepín, ktoré výrazne zvyšujú pravdepodobnosť ďalších zrážok a ešte väčších škôd, označovaných ako Kesslerov syndróm. Keďže v najbližších rokoch sa plánujú ďalšie tisíce štartov satelitov, riadenie vesmírneho odpadu má preto veľmi vysokú prioritu.

Zariadenie Airbus Detumbler.

Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je zabezpečiť, aby vyradené družice zostali stabilné, pretože s nestabilne padajúcou družicou sa potom ťažšie spája záchranná kozmická loď, a družica tak nepredvídateľne interaguje s tenkou atmosférou, čo vedie k nestabilnej obežnej dráhe.

Patentované zariadenie Airbus Detumbler je jednoduché zariadenie, ktoré sa pripevní na družicu a funguje ako stabilizačný systém, ktorý nevyžaduje žiadnu externú energiu ani pohonné látky. Je to jednoducho kryt obsahujúci centrálne rotorové koleso a magnety, ktoré interagujú s magnetickým poľom Zeme.

Umelecké znázornenie počtu objektov obiehajúcich okolo Zeme.

Podľa spoločnosti Airbus rotor za normálnych okolností funguje ako kompas a orientuje vesmírny satelit tak, aby sledoval magnetické pole. Ak družica začne padať, pohyb rotora vytvára vírivé prúdy, ktoré pôsobia ako trecí moment. To tlmí pohyb a stabilizuje družicu. Testovanie technológie Airbus Detumbler na obežnej dráhe je pritom naplánované na začiatok budúceho roka.