Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Teleskop Hestia využíva kameru smartfónu na pozorovanie hviezd

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak ste niekedy skúšali namieriť fotoaparát smartfónu na oblohu pri splne mesiaca, je pravdepodobné, že ste boli z výsledku dosť sklamaní. Francúzsky výrobca inteligentných teleskopov Vaonis sa však snaží priblížiť nebeské dianie pomocou teleskopu Hestia, ktorý je veľký ako kniha a „využíva výkon snímača smartfónu na fotografovanie hviezd“.

Teleskop Hestia má rozmery 17 x 25 x 5,5 cm, váži 500 g a je vybavený 30 mm optikou pozostávajúcou zo šiestich šošoviek v troch skupinách. Svetlo vstupujúce do systému je usmerňované hranolmi tak, aby sa zaostrilo smerom nahor k sústave kamier na zadnej strane smartfónu, pričom odnímateľné magnety pomáhajú používateľovi zoradiť hlavnú kameru tak, aby spočívala na okulári teleskopu Hestia.

Teleskop Hestia.

Špecifikácie, ako napríklad veľkosť snímača a rozlíšenie obrazu, budú závisieť od smartfónu použitého s teleskopom, ale je možné až 25-násobné priblíženie a nastavenie funguje spolu so sprievodnou mobilnou aplikáciou. Tá využíva vlastné algoritmy spracovania na kombináciu mnohých snímok s krátkou expozíciou na vytvorenie jedného vylepšeného pohľadu na nočnú oblohu cez objektív.

Teleskop Hestia.

Aplikácia používateľovi sprístupňuje aj interaktívnu mapu oblohy, ktorá pomáha pri vyhľadávaní zaujímavých cieľov, ako aj pri umiestňovaní jednotky na dosiahnutie čo najlepších výsledkov. Pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o tom, čo sa zobrazuje, je knižnica astronomických informácií k dispozícii len na jedno ťuknutie. To ponúka jednoduchú cestu pre ľudí, ktorí s pozorovaním hviezd začínajú, alebo pre tých, ktorí sú zvedaví, čo sa to tam na oblohe vlastne nachádza.

Teleskop Hestia.

Prístroj sa dá vybaviť aj slnečným filtrom, ktorý zviditeľní slnečné škvrny a „pomôže používateľom pochopiť správanie Slnka, jeho vplyv na vesmírne počasie a jeho vplyv na našu planétu“.

Teleskop Hestia je momentálne súčasťou už financovanej startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať v sume od 149 USD, hoci si budete musieť priplatiť za nastaviteľný statív, solárny filter a tvrdé puzdro. Ak všetko pôjde podľa plánu, expedícia by sa mala začať v decembri tohto roku.

Teleskop Hestia.