Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najvýkonnejší MRI prístroj zachytil prvé ohromujúce snímky mozgu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najvýkonnejší prístroj magnetickej rezonancie na svete začal dokazovať svoju hodnotu skenovaním živých ľudských mozgov. Výsledné snímky poskytujú pohľad do mozgu v ultra vysokom rozlíšení, ktorý nám pomôže lepšie pochopiť podstatu vedomia a liečiť neurodegeneratívne ochorenia.

MRI prístroj s názvom Iseult, ktorý vyvinula francúzska Komisia pre alternatívne energie a atómovú energiu (CEA), má intenzitu magnetického poľa až 11,7 T (Tesla). Pre porovnanie, bežné prístroje MRI, ktoré sa dnes široko používajú v nemocniciach, majú zvyčajne 1,5 T alebo maximálne 3 T.

Hlavnou výhodou tohto dodatočného výkonu je, že sa dajú oveľa rýchlejšie zhotoviť snímky mozgu s vyšším rozlíšením. MRI prístroj Iseult dokáže za štyri minúty zachytiť snímky mozgového tkaniva až do hĺbky 0,2 mm v horizontálnom smere, v „rezoch“ hrubých len 1 mm. Tento objem zodpovedá niekoľkým tisícom neurónov naraz. Aby bežné prístroje MRI mohli zhotoviť snímky s takýmto rozlíšením, museli by pacienti ležať úplne nehybne viac ako dve hodiny. Najmenší pohyb by pritom snímku rozmazal.

Komfort zvyšuje aj 90 centimetrov široký otvor, do ktorého môžu pacienti strčiť hlavu. Možno sa to nezdá ako obrovský nárast oproti bežným 60 až 70 centimetrovým otvorom, ale dodatočný priestor pre hlavu môže pomôcť k tomu, aby bol zážitok z vyšetrenia menej klaustrofobický.

Porovnanie snímok ľudského mozgu zachytených novým MRI prístrojom Iseult pri rôznych úrovniach výkonu - 3 T, 7 T a 11,7 T. Všetky boli zhotovené za rovnaký čas, čo dokazuje, koľko detailov možno zachytiť pri vyššom výkone.

MRI prístroj Iseult bol pred niekoľkými rokmi testovaný na tekviciach, ale teraz naskenoval prvé ľudské mozgy, ktoré patrili 20-tim zdravým dobrovoľníkom. Ohromujúce snímky ukazujú potenciál novej technológie magnetickej rezonancie odhaliť doteraz nedosiahnuteľné informácie o fungovaní mozgu, vrátane toho, ako kóduje mentálne reprezentácie a ktoré neurónové znaky sú spojené so samotným vedomím.

Okrem týchto existenčných otázok by mal MRI prístroj Iseult pomôcť vedcom pochopiť, diagnostikovať a liečiť neurodegeneratívne ochorenia, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Mal by byť schopný odhaliť chemické znaky, ktoré sú zvyčajne príliš slabé na to, aby sa dali vidieť pri bežnom skenovaní magnetickou rezonanciou, vrátane molekúl ako glukóza a glutamát, ktoré sa podieľajú na metabolizme mozgu a ktorých poruchy sa môžu podieľať na stavoch ako gliómy a neurodegenerácia. Bude tiež schopný sledovať distribúciu lítia v mozgu, ktoré sa používa na liečbu bipolárnych porúch.

Snímka ľudského mozgu zachytená novým MRI prístrojom Iseult pri výkone 11,7 Tesla, ktorá ukazuje úroveň možných detailov.

Vďaka svojej komplexnosti je Iseult oveľa väčší ako iné MRI prístroje. Meria 5 metrov na dĺžku a šírku, váži 132 ton a je vyrobený zo 182 kilometrov supravodivých drôtov. Na udržanie magnetov v požadovanej teplote -271,35 °C je potrebných približne 7 500 litrov tekutého hélia. Táto veľkosť, zložitosť a nepochybne aj náklady môžu obmedziť možnosti využitia MRI prístroja Iseult, no mal by byť dostatočne prínosný na to, aby sa čoskoro začal používať v niektorých špecializovaných zariadeniach.

Vo videu na začiatku článku alebo priamo TU si môžete pozrieť tím, ktorý diskutuje o tejto technológii.