Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najvyššia 3D vytlačená budova na svete sa bude vrstviť 900 hodín

Najvyššia 3D vytlačená budova na svete sa bude vrstviť 900 hodín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V odľahlej švajčiarskej dedine sa pripravuje na montáž budova, ktorá je označovaná za najvyššiu 3D vytlačenú budovu na svete. White Tower (Biela veža) od výskumníkov z ETH Zürich bude vytvorená z viac ako sto stĺpov, na ktorých bude umiestnený priestor na rôzne kultúrne predstavenia.

Veža White Tower, alias Tor Alva, vzniká v spolupráci s kultúrnou inštitúciou Nova Fundaziun Origen a v súčasnosti sa 3D tlačí po častiach pred tým, ako bude prevezená a zmontovaná na stavenisku v odľahlej dedine Mulegns vo švajčiarskych Alpách.

Veža sa bude vyznačovať zložitým štýlom, ktorý je ovplyvnený barokom, pričom dosiahne výšku 30 metrov. Stĺpy vytlačené na 3D tlačiarni budú podopierať päť poschodí a budú tvoriť jej polootvorenú fasádu. V prípade potreby bude nainštalovaná aj odnímateľná ľahká membrána, ktorá bude chrániť interiér pred poveternostnými vplyvmi.

3D tlačená veža White Tower bude dosahovať výšku 30 m.

Návštevníci budú vstupovať do nižších poschodí, ktoré budú tvoriť mohutné stĺpy, čím vzniknú menšie a impozantnejšie priestory. Potom budú stúpať po točitých schodoch, pričom každé poschodie bude výrazne vzdušnejšie a ľahšie a vyvrcholí v hale na najvyššom poschodí. Tá bude obsahovať pódium a sedadlá pre 45 návštevníkov a bude sa využívať na malé koncerty a divadelné predstavenia. Po skončení týchto predstavení bude veža demontovaná a postavená na inom mieste.

Očakáva sa, že samotný proces 3D tlače bude trvať približne 900 hodín a bude prebiehať podobným spôsobom ako iné architektonické projekty vyrobené 3D tlačou. Ide o to, že robotické 3D tlačiarne vytláčajú z trysky vo vrstvách mäkkú zmes podobnú cementu, aby sa vytvorila základná štruktúra jednotlivých častí veže, ktoré sa budú montovať.

Jednotlivé časti veže nevyžadujú žiadne debnenie ani výstuž.

„Celá štruktúra veže sa navrhuje pomocou vlastného softvéru, ktorý umožňuje presné definovanie geometrie a dokáže posielať potrebné údaje priamo do tlačových robotov,“ vysvetľujú inžinieri z ETH Zürich.

„Táto technológia umožňuje efektívnu výrobu neštandardných prvkov na mieru. Tieto typy tvaroviek by bolo takmer nemožné vyrobiť v takomto rozsahu pomocou bežných technológií. V tomto novom stavebnom procese bude veža zostavená zo 102 jednotlivých stĺpov vytlačených 3D tlačou. Prvky sú vyplnené betónom len tam, kde je to z konštrukčného hľadiska potrebné, čo výrazne znižuje spotrebu materiálu. Tento spôsob výstavby zabraňuje vzniku odpadu, pretože nie je potrebné debnenie na vylievanie betónu.“

Jednotlivé diely veže sa na stavenisko dopravia nákladným autom.

Za pozoruhodne krátky čas sa architektúra 3D tlačených stavieb vyvinula z futuristického konceptu na skutočnú výstavbu bežného bývania, malých domov a dokonca aj kancelárií. Projekt 3D tlačenej veže White Tower je ďalším veľkým krokom vpred pre túto rozvíjajúcu sa technológiu a očakáva sa, že bude dokončený do polovice roka 2024.