Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CycloPlasma zachytí toxické chemikálie v starých drevených budovách

CycloPlasma zachytí toxické chemikálie v starých drevených budovách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V 70. a 80. rokoch minulého storočia boli milióny drevených budov (nových aj starých) ošetrených konzervačnými látkami, o ktorých sa neskôr zistilo, že sú neurotoxické a karcinogénne. Špeciálny proces s názvom CycloPlasma teraz dokáže neutralizovať tieto chemikálie v existujúcich budovách, čím zachráni stavby pred vyprataním.

Dve konzervačné látky, lindan a pentachlórfenol, sa používali na ochranu pred hubami a drevokazným hmyzom. Hoci sú tieto chemikálie v súčasnosti všeobecne zakázané, drevo, ktoré už bolo nimi ošetrené, naďalej uvoľňuje toxické výpary, ktoré predstavujú zdravotné riziko pre ľudí v postihnutých budovách.

Medzi možné riešenia tohto problému patrí zakrytie dreva izoláciou alebo jeho vytrhanie a likvidácia ako toxického odpadu. Oba prístupy sú potenciálne nákladné a časovo náročné, navyše ničia estetiku pamiatkovo chránených budov s odhalenými drevenými prvkami. Pri hľadaní jednoduchšej alternatívy vedci z nemeckého Fraunhoferovho inštitútu pre stavebnú fyziku vyvinuli proces známy ako CycloPlasma.

V prvom kroku tejto techniky sa gél obsahujúci netoxické chemikálie, ktoré sú nazývané ako cyklodextríny, nanesie na drevo štetcom ako lak. Hoci gél neovplyvňuje štruktúru ani vzhľad dreva, preniká do jeho pórov, adsorbuje a viaže lindán a pentachlórfenol.

Príklady cyklodextrínového gélu, ktorý po nanesení na drevo zasychá bezfarebne.

„Cyklodextríny sú prstencovité reťazce molekúl dextrózy, ktoré sa enzymaticky získavajú zo škrobu,“ vysvetľuje vedúca vedkyňa Dr. Andrea Burdack-Freitagová. „Prstencové štruktúry cukrových reťazcov uzatvárajú lindán a pentachlórfenol v dutine, čím ich úplne zapuzdrujú.“

Tím tvrdí, že v prípadoch, keď boli konzervačné látky pôvodne len aplikované na povrch dreva, sa gél po ich adsorpcii môže zmyť a bezpečne zlikvidovať. V prípadoch, keď boli konzervačné látky tlakovo impregnované hlboko do dreva, sa gél nechá zaschnúť a zostane na mieste, pričom trvalo obalí chemikálie.

Ak sa však v dreve nachádza veľké množstvo konzervačných látok, gél sa nimi môže nasýtiť. Preto sa na neutralizáciu výparov prípadného prebytku lindanu a pentachlórfenolu, ktoré sa nemohli adsorbovať, zavesí v miestnosti zo stropu „plazmové zariadenie“.

Dr. Andrea Burdack-Freitagová aplikuje cyklodextrínový gél zachytávajúci toxíny na kontaminovaný drevený trám v historickom mlyne.

„Elektródy v puzdre vytvárajú plazmový plyn, cez ktorý sa nasáva prúd vzduchu obsahujúci kontaminanty,“ hovorí Burdack-Freitagová. „Plazmový plyn chemicky rozkladá lindán a pentachlórfenol. Okrem toho filtre s aktívnym uhlím zabraňujú úniku plynných produktov rozkladu zo zariadenia.“

Technológia CycloPlasma sa teraz testuje v praxi na podkroví historického mlyna, ktorý je súčasťou nemeckého múzea Freilichtmuseum Glentleiten.