Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlač osviežuje butik so zvlnenou fasádou podobnou textíliám

3D tlač osviežuje butik so zvlnenou fasádou podobnou textíliám
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže 3D tlačená architektúra neustále rastie na popularite, architekti a dizajnéri nachádzajú čoraz kreatívnejšie využitie tejto modernej technológie. Zaujímavý projekt od Studio RAP je toho najnovším príkladom a využíva systém 3D tlače na transformáciu maloobchodnej predajne s dekoratívnou keramickou fasádou, ktorá pripomína zvlnenú textílie.

Projekt s názvom Ceramic House sa nachádza v rušnej oblasti Amsterdamu v Holandsku a zahŕňal modernizáciu luxusného butikového obchodu, ktorá mu pomohla vyniknúť medzi okolitými budovami. Fasáda inšpirovaná textíliami je kompletne vytvorená 3D tlačenými keramickými dlaždicami. Firma pritom použila priemyselné robotické rameno vybavené špeciálnym extrudérom, ktorý vytláčal zmes na báze hliny z dýzy vo vrstvách podľa vopred určeného vzoru na vytvorenie každej jednej hlinenej dlaždice.

3D tlačená zvlnená fasáda projektu Ceramic House.

Dlaždice merajú približne 40 x 20 centimetrov a pred pripevnením na fasádu boli glazované a vypálené tak, aby vytvorili keramický povrch. Na nižších podlažiach sú dlaždice v bielej farbe, vyššie podlažia sú tvorené dlaždicami s tromi odtieňmi červenej.

3D tlačená zvlnená fasáda projektu Ceramic House.

„Studio RAP kopírovalo siluetu pôvodnej fasády, nadväzuje na charakteristickú tripartitnú štruktúru ulice a zachováva celkový charakter lokality,“ vysvetlilo Studio RAP. „Mierka, veľkosť, typ a farba dekorácií a materiálov sú starostlivo zosynchronizované so susednými budovami, čo umožňuje bezproblémovú integráciu tradičnej a súčasnej architektúry“.

3D tlačená zvlnená fasáda projektu Ceramic House.

„Dizajn fasády obsahuje zložité vrstvy inšpirované textíliami, ako sú elegantné záhyby, prepletené priadze a vzory stehov. Jej organická kvalita pripomínajúca vlny sa mení, keď diváci pristupujú k dizajnu z rôznych uhlov. Postupne, ako sa línia pohľadu posúva, sú odhalené nové prvky v rámci keramických obkladov na mieru. Výsledkom je luxusný butik, ktorý ladí s historickým prostredím a zároveň vyniká medzi okolitými budovami“.

3D tlačená zvlnená fasáda projektu Ceramic House.