Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačený bytový dom poskytne cenovo dostupné bývanie v Nemecku

3D tlačený bytový dom poskytne cenovo dostupné bývanie v Nemecku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

3D tlačená výstavba celosvetovo neustále rastie a najnovším príkladom je ambiciózny nový nízkopodlažný bytový dom v Nemecku. Projekt bude zahŕňať špičkovú technológiu 3D tlače, spolu s drevenou konštrukciou, a bude slúžiť na poskytovanie cenovo dostupného sociálneho bývania.

Nepomenovaný developerský projekt opisuje výrobca 3D tlačiarní COBOD ako prvý nemecký bytový dom sociálneho bývania vytlačený na 3D tlačiarni. Stavia ho spoločnosť Peri 3D Construction v meste Lünen a nadväzuje na zakrivené dátové centrum spoločnosti odhalené inde v Nemecku začiatkom tohto roka. Bytový dom bude pozostávať z troch podlaží. Na každom budú pritom dva nájomné byty dotované samosprávou. Šesť bytov bude mať rozlohu od 61 m² do 81 m² a celková obytná plocha budovy bude 651 m².

3D tlačený bytový dom je momentálne vo výstavbe v nemeckom meste Lünen.

Štrukturálne to bude o niečo zložitejšie ako väčšina budov vytlačených technológiou 3D tlače. Prvé dve poschodia budú postavené pomocou 3D tlačiarne COBOD BOD 2. Stroj bude vykonávať svoje stavebné práce na mieste vytláčaním cementovej zmesi z robotom ovládanej dýzy po vrstvách. Podľa plánu pritom vytvorí štrukturálny plášť prvých dvoch poschodí. Očakáva sa, že celý proces 3D tlače bude trvať 100 hodín.

Najvyššie tretie podlažie však bude vyrobené z dreva a inštalované ľudskými staviteľmi. Exteriér na prvých dvoch poschodiach zanechá pôvodnú 3D tlačenú betónovú štruktúru s výrazným rebrovaným vzhľadom, zatiaľ čo drevené horné poschodie bude dokončené nejakým druhom fasádneho obloženia. Okrem pridania drevenej podlahy a strechy sa ľudskí stavitelia využijú aj na pridanie okien, elektroinštalácie, inštalatérstva a čohokoľvek iného.

Vizualizácia 3D tlačenej bytovky.

„Sme radi, že môžeme opäť demonštrovať, ako rýchlo, efektívne a spôsobom šetriacim zdroje dokáže 3D tlačiareň vytvoriť obytný priestor a aký potenciál sa otvára aj v segmente bytových domov,“ povedal Fabian Meyer-Brötz, generálny riaditeľ Peri 3D Construction. „Sme presvedčení, že technológia je už pripravená na široké využitie na moderných stavbách a najmä na projekty sociálneho bývania“.

Zatiaľ nebolo oznámené, kedy sa očakáva dokončenie bytového domu vytlačeného na 3D tlačiarni, ale práce už prebiehajú.

Vizualizácia 3D tlačenej bytovky.