Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 292

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Aj keď sú optické komponenty, pri istých zariadeniach, ako je napríklad ďalekohľad, alfou – omegou, znížené svetelné podmienky ich schopnosti pre ľudské oko výrazne degradujú. Iné je to však v prípade, ak sa analógová optika spojí s digitálnymi inováciami. Vznikne tak zariadenie, ktorému nevadí ani šero, či tma, pretože má pomerne silný snímač a dokonca nežiaduci šum odstráni umelá inteligencia. To všetko sa pritom dostalo do zaujímavého digitálneho ďalekohľadu.

Plnofarebný digitálny ďalekohľad Yashica Vision sa môže pochváliť technológiou nočného videnia, ktorá tak odhalí inak skryté detaily pri zotmení a aj po ňom. Využíva k tomu obrazový CMOS snímač formátu, ktorý je o niečo väčší ako tretina palca a trojúrovňový infračervený prísvit s vlnovou dĺžkou 800 nanometrov. K dispozícii je sedemvrstvový objektív, so širokou svetelnosťou F 1,0 a antireflexnou vrstvou. Je pritom odolný voči poškriabaniu, vode, prachu a oleju. Systém poskytne trojnásobné optické a 5-násobné digitálne priblíženie. Systém s umelou inteligenciou zaistí zníženie šumu, zvýšenie kontrastu a kompenzáciu svetla v obraze, pri nočných sledovaniach, až do vzdialenosti 600 metrov. Vizuál sa zobrazuje v reálnom čase na 4-palcovom farebnom TFT displeji, s rozlíšením 400 na 960 bodov. Zariadenie sníma statické fotografie s rozlíšením až 56 megapixelov a zaznamená video s natívnym rozlíšením 1080p, no s možnosťou zvýšenia tohto rozlíšenia až na rozlíšenie 4K UHD.

Gril Perfecta je poháňaný patentovanou technológiou umelej inteligencie NeuralFire z dielne spoločnosti Seergrills. Obsahuje štvorjadrový procesor a sadu inteligentných senzorov, ktoré merajú premenné prostredia a potravín, vrátane ich hrúbky a teploty. Používateľ môže nastaviť požadovanú úroveň opekania pomocou dotykovej obrazovky na grile. Systém s názvom aiChef potom prevezme tieto pokyny a použije informácie z inteligentných senzorov na dynamické ovládanie dvojitých vertikálnych infračervených horákov grilu, ktoré fungujú pri teplote až do 900 stupňov Celzia. Horáky pritom pulzujú a pohybujú sa horizontálne, čím sa približujú a vzďaľujú od pripravovaného jedla, aby zaistili 360-stupňové pečenie.