Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 290

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Už sme si akosi zvykli na to, že domáce spotrebiče sa dajú ovládať aj na diaľku a sú vybavené Wi-Fi modulom, či technológiou Bluetooth. Čo by ste však povedali, ak by sa inovácie pohrali aj s tradičnejším domácim pomocníkom, ktorým je gril. A ešte k tomu keramický. Áno, tušíte správne, už aj gril sa dá rozkúriť a ovládať cez mobilný telefón.

Gril v tvare vajca - Konnected Joe je údajne prvý digitálne pripojený keramický gril svojho druhu, ktorý spája výhody tradičného keramického pečenia s modernými technológiami. Digitálny kontrolný panel na grile zobrazuje teplotu, grafy pečenia, upozornenia, ako aj nastavenia rôznych režimov pečenia. Gril sa dá ovládať cez Wi-Fi pripojenie, prostredníctvom mobilnej aplikácie. Jednoduchým stlačením tlačidla pre automatické zapaľovanie ohňa môže používateľ ľahko zapáliť drevené uhlie. Potom už len nastavuje a kontroluje teplotu grilu a mäsa, pomocou displeja na grile alebo v aplikácii. Digitálny ventilátor pritom udržiava a neustále reguluje požadovanú teplotu pomocou prúdu vzduchu. O presné riadenie prietoku vzduchu sa pritom postará patentovaný celohliníkový komín s klapkou. Samotný gril je odolný proti dažďu.

Nové VR rukavice Afference Phantom sú oproti iným modelom unikátne v tom, že nezakrývajú celé prsty a ponechávajú ich voľné pre interakcie v reálnom svete. Obsahujú elektronický a batériový modul, ktorý je pevne pripojený k piatim nastaviteľným krúžkom. Tie sú upevnené okolo základne každého prsta. Všetky komponenty sú pripojené k ľahkému textilnému postroju, ktorý sa uchytí okolo zápästia. Celá súprava je bezdrôtovo pripojená cez Bluetooth k VR okuliarom, hernej konzole, počítaču alebo mobilnému zariadeniu tretej strany. Keď používateľ uchopí alebo sa jednoducho dotkne virtuálnych predmetov vo virtuálnom svete, krúžky na príslušných prstoch reálneho sveta stimulujú nervy, ktoré spájajú končeky prstov s mozgom. Mozog vyšle signál a v príslušných prstoch sa vyvolá hmatový vnem. Nekryté končeky prstov môžu pritom stále cítiť veci v okolitom fyzickom prostredí.