Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

iSwimWeaR sleduje výkony plavcov a upozorní na problémy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podobne ako športovci na suchu, aj plavci môžu počas tréningu využívať monitorovanie svojej výkonnosti a životných funkcií. Nové nositeľné zariadenie iSwimWeaR je navrhnuté tak, aby im to umožnilo. A navyše im môže pomôcť zabrániť utopeniu.

Nositeľné zariadenie iSwimWeaR, ktoré bolo vyvinuté v taiwanskom Výskumnom inštitúte priemyselných technológií (ITRI), bude mať oficiálnu premiéru budúci týždeň na veľtrhu CES 2024 v Las Vegas. Zariadenie sa pripína na popruh okuliarov tretej strany, kde sa prikladá k jednému spánku. Využíva to, čo ITRI jednoducho opisuje ako „nízkovýkonnú mikrovlnnú technológiu snímania“, a monitoruje srdcovú frekvenciu, frekvenciu dýchania a úroveň fyzickej aktivity používateľa. To všetko s údajnou až 95 % presnosťou.

IMU (inerciálna meracia jednotka) v zariadení navyše sleduje polohu tela plavca vo vode. To údajne umožňuje zistiť frekvenciu záberov, šírku záberu, uhly šikmého pohybu a rýchlosť plávania. Všetky sledované údaje sa prostredníctvom rozhrania Bluetooth prenášajú do aplikácie v smartfóne používateľa, kde sa zaznamenávajú na následnú analýzu.

Nositeľné zariadenie iSwimWear sleduje výkon plavca a upozorní na prípadné problémy.

V prípade, že srdcová frekvencia alebo frekvencia dýchania používateľa klesne príliš nízko, do smartfónu trénera alebo inej osoby, ktorá môže poskytnúť pomoc, sa prenesie upozornenie upozorňujúce na problémy, ktoré môžu viesť až k utopeniu. Plavec je v reálnom čase upozornený aj prostredníctvom svietiacej LED diódy na jednom okraji jeho zorného poľa, ktorá sa prepína zo zelenej na červenú.

V súčasnosti nie je známe, kedy bude zariadenie iSwimWeaR k dispozícii a ani to, za akú cenu sa bude predávať. Zatiaľ si môžete pozrieť ukážku jeho funkcií vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.