Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Core udržuje vŕtačky v rovine pomocou laserového zameriavača

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri použití ručnej elektrickej vŕtačky môže byť ťažké zabezpečiť to, aby vrták zostal úplne rovný vzhľadom na povrch, do ktorého sa vŕta. Nové zariadenie Core je však navrhnuté tak, aby majstrom pomáhalo premietaním laserového zameriavača na tento povrch.

Zariadenie Core, ktoré vyrába americká startup spoločnosť BullseyeBore, má tvar diamantu a nasunie sa na skľučovadlo vŕtačky tretej strany. Potom sa otáča spolu s týmto skľučovadlom a korunkou. Pritom premieta dva laserové lúče, ktoré sa na pracovnej ploche javia ako dva sústredné kruhy.

Laserový zameriavač pre vŕtačky BullseyeBore Core.

Ak vnútorný kruh nie je dokonale okrúhly a vycentrovaný vo vonkajšom kruhu, znamená to, že vrták nie je držaný v presnom pravom uhle vzhľadom na materiál. V takom prípade používateľ iba pohybuje vŕtačkou ručne, kým sa dva kruhy nezarovnajú. Model Extended, vyrobený na použitie s obzvlášť dlhými skrutkovacími bitmi, premieta tri kruhy pre ešte väčšiu presnosť.

Spoločnosť BullseyeBore poukazuje na to, že existujú aj iné zariadenia určené na vyrovnávanie ručného vŕtania, ale majú určité nedostatky. Napríklad vodováhy namontované na vŕtačke fungujú iba vtedy, ak je pracovná plocha úplne rovnobežná s rovinou zeme. Naopak, keďže zariadenie Core sa nespolieha na gravitáciu, pracovné plochy môžu byť orientované v akomkoľvek uhle.

Laserový zameriavač pre vŕtačky BullseyeBore Core.

Existujú aj vodiace lišty vrtákov, ale tie bránia používateľovi vo výhľade na vrták, musí ich držať na mieste používateľ alebo iná osoba, a zvyčajne fungujú len pre konkrétne veľkosti vrtákov alebo typy vrtákov. Zariadenie Core údajne funguje s takmer akýmkoľvek vrtákom, ktorý má priemer až pol palca (1,27 cm).

Záujemcovia si môžu vybrať medzi žiarivo zelenými lasermi alebo slabšími, no energeticky úspornejšími červenými lasermi. Zelené lúče vydržia približne 2,5 hodiny na sadu dvoch jednorazových gombíkových batérií, zatiaľ čo červené lúče sú údajne dobré až na približne deväť hodín používania.

Laserový zameriavač pre vŕtačky BullseyeBore Core.

Laserový zameriavač pre vŕtačky BullseyeBore Core sa dá získať podporou už financovanej startup kampane na portáli Kickstarter za sumu od 129 dolárov (približne 120 euro) za balík dvoch zariadení Core (jeden štandardný model a druhý Extended) s výberom červeného alebo zeleného lasera. Plánovaná maloobchodná cena tejto súpravy je 215 dolárov (okolo 200 euro). Za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánov výrobcu, expedícia prvých kusov pre podporovateľov kampane by mala začať v júli tohto roku.

Laserový zameriavač pre vŕtačky BullseyeBore Core.