Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia s umelou inteligenciou kontroluje tvár na zmiernenie depresie

Aplikácia s umelou inteligenciou kontroluje tvár na zmiernenie depresie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď niekto trpí veľkou depresiou, objektívne sebahodnotenie závažnosti jeho stavu môže byť náročné. V priebehu niekoľkých rokov môže mobilná aplikácia s umelou inteligenciou na analýzu tváre takýmto ľuďom povedať, ako sa držia.

Prototyp aplikácie je v súčasnosti vyvíjaný tímom vedcov na Dartmouthskej univerzite v New Hampshire a je nazvaná ako MoodCapture. Myšlienkou aplikácie je, že kedykoľvek používateľ odomkne svoj smartfón prostredníctvom systému rozpoznávania tváre, predná kamera zariadenia zachytí viacero fotografií jeho tváre a okolia. Algoritmus založený na umelej inteligencii potom tieto snímky vyhodnotí a preskúma výraz tváre používateľa spolu s pozadím.

Ak aplikácia zistí, že sa depresia používateľa zhoršuje, navrhne opatrenia, ako je cvičenie vonku alebo stýkanie sa s rodinou a priateľmi. V ideálnom prípade nebude znieť len strohé varovanie, že používateľ má vyhľadať psychiatrickú pomoc. Aspoň nie na začiatku, pretože by to mohlo len zhoršiť jeho situáciu, čím by sa posilnila jeho depresia.

Umelá inteligencia bola trénovaná na skupine 177-tich testovacích subjektov rozdelených do piatich podskupín, z ktorých všetci mali predtým diagnostikovanú závažnú depresívnu poruchu. Počas obdobia 90-tich dní ich smartfón fotografoval, keď hodnotili, do akej miery súhlasia s vyhlásením: „Cítil som sa na dne, v depresii alebo beznádeji.“ Táto výzva je súčasťou osembodového dotazníka o zdraví pacienta, ktorý sa široko používa na hodnotenie depresie.

Hoci účastníci súhlasili s tým, že ich odfotografuje smartfón, nevedeli, že sa tak deje, keď reagovali na výzvu. Toto je dôležitá úvaha, pretože to znamená, že pri fotení podvedome nezakrývali svoje emócie. Keď sa následne analyzovalo celkovo 125 000 fotografií, umelá inteligencia identifikovala výrazy tváre v niektorých podskupinách, ktoré sa zhodovali s najdôraznejšími súhlasmi s výzvou. Takéto výrazy zahŕňali zmeny v smere pohľadu, pohybe očí, polohe hlavy a svalovej stuhnutosti. Umelá inteligencia tiež identifikovala opakujúce sa environmentálne faktory, ako je jasné alebo slabé osvetlenie a prítomnosť alebo neprítomnosť iných ľudí.

S využitím výsledného modelu umelej inteligencie bola aplikácia ďalej použitá na analýzu snímok zo smartfónov iných podskupín. Ukázalo sa, že aplikácia je na 75 % presná pri identifikácii ľudí, u ktorých sa depresia zhoršuje. Predpokladá sa, že po ďalšom vývoji technológie, približne do piatich rokov, by sa miera presnosti mala vyšplhať aspoň na 90 %.

A hoci pravidelné klinické psychiatrické hodnotenia môžu poskytnúť rovnaké základné informácie, veľkou výhodou aplikácie MoodCapture je, že by mala pacientom umožniť oveľa častejšie hodnotiť svoju chorobu a rýchlo tak reagovať na zhoršovanie sa depresie ešte skôr, ako príliš prehĺbi.

„Táto metóda uznáva dynamickú a vysoko individualizovanú povahu závažnej depresívnej poruchy, kde sa symptómy môžu výrazne meniť zo dňa na deň,“ povedal profesor Nicholas Jacobson, spoluautor štúdie. „Úplným sledovaním týchto zmien v skupine jedincov s diagnózou závažnej depresívnej poruchy sme sa zamerali na odhalenie vzorcov a vlastností špecifických pre zmeny depresie v priebehu času.“