Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Qualcomm odhaľuje nový modem s podporou umelej inteligencie

Qualcomm odhaľuje nový modem s podporou umelej inteligencie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobca čipov Qualcomm predstavil svoj nový 5G modem Snapdragon X80 s podporou umelej inteligencie na pripojenie prémiových Android smartfónov k 5G sieťam a satelitom.

Teraz, keď operátori pomaly vybudovali svoje 5G siete, smartfóny dostávajú nový hardvér, aby ich mohli lepšie využívať na rýchlejšie a spoľahlivejšie rýchlosti. Na MWC 2024 v Barcelone predstavila spoločnosť Qualcomm svoj 5G modem Snapdragon X80, ktorý umožňuje telefónom lepšie využívať šírku pásma signálu v sieti operátora, vybudovať satelitné pripojenie a zlepšiť 5G domáci internet.

Modem je najnovšia verzia čipu, ktorý spoločnosť Qualcomm vydáva každý rok pre prémiové smartfóny. Minuloročný modem Snapdragon X75 5G sa nachádza napríklad v sérii Samsung Galaxy S24. Nový modem X80 5G chce určovať smer, akým sa špičkové smartfóny s Androidom, ktoré vyjdú koncom tohto roka, budú pripájať k mobilným sieťam a dokonca aj k satelitom.

X80 5G je najnovším z radu prémiových mobilných modemov spoločnosti Qualcomm, ktorý vychádza z modelu Snapdragon X75 5G, ktorý bol predstavený na MWC 2023, a ktorý sa dokáže pripojiť k satelitom prostredníctvom predtým navrhovanej proprietárnej služby Snapdragon Satellite. Namiesto toho nový modem X80 5G podporuje všeobecný štandard satelitného pripojenia NB-NTN, ktorý by mal byť otvorený pre viac satelitných riešení.

Modem s podporou umelej inteligencie Qualcomm Snapdragon X80 5G.

Modem X80 5G tiež rozširuje využitie umelej inteligencie prostredníctvom svojho dedikovaného AI procesora, ktorý podľa spoločnosti Qualcomm zlepšuje dátovú rýchlosť, latenciu a správu viacerých antén (modem podporuje až šesť antén na smartfónoch), ako aj efektívne prepínanie medzi bezdrôtovým spektrom a správou odberu energie.

Vylepšenia umelej inteligencie tiež pomáhajú, keď sa modem X80 5G používa v iných zariadeniach. Pri použití v riešeniach s pevným bezdrôtovým prístupom (5G domáci internet) modem využíva umelú inteligenciu na rozšírenie dosahu signálu milimetrových vĺn.

Spoločnosť Qualcomm očakáva, že zariadenia využívajúce nový modem Snapdragon X80 5G sa začnú vydávať v druhej polovici roku 2024, ale nešpecifikovala, ktorí výrobcovia smartfónov alebo spoločnosti budú používať modem vo svojich produktoch.