Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia s rozpoznávaním tváre identifikuje psy očkované proti besnote

Aplikácia s rozpoznávaním tváre identifikuje psy očkované proti besnote
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V regiónoch, kde psy často pobehujú voľne, nenosia známky a nie sú označené mikročipmi, môže byť pre orgány ťažké sledovať, ktoré z nich už boli zaočkované proti besnote. Pomôcť by mohla nová aplikácia, ktorá identifikuje jednotlivé psy pomocou technológie rozpoznávania tváre.

Aplikácia, ktorú v súčasnosti vyvíjajú vedci z Washingtonskej štátnej univerzity, je upravenou verziou aplikácie vytvorenej kanadskou spoločnosťou PiP My Pet na identifikáciu stratených domácich zvierat. Základná myšlienka spočíva v tom, že pri prvotnom očkovaní psa sa prostredníctvom smartfónu odfotí jeho tvár a vloží sa do databázy prostredníctvom aplikácie spolu s informáciami, ako je vek, farba a pohlavie zvieraťa.

Keď sa neskôr veterinárni pracovníci vrátia do tej istej oblasti, urobia fotografiu tváre každého psa, ktorého stretnú. Ak aplikácia nájde v databáze blízku zhodu, upozorní používateľa. Ten sa potom môže rozhodnúť, či očkovaný pes v databáze je skutočne ten istý pes, ktorého práve posudzuje. Táto technológia už bola testovaná na vidieku v Severnej Tanzánii.

Vakcinačný tím navštívil deväť dedín v regióne, kde na mobilnej klinike zaočkoval a odfotografoval 1 420 psov. Všetky fotografie boli vložené do databázy aplikácie. Dvadsať snímok sa považovalo za nepoužiteľných, takže celkovo zostalo 1 400 psov, s ktorými sa dalo pracovať.

Fotografovanie šteniatka v dedine na severe Tanzánie v rámci štúdie.

Keď samostatný overovací tím následne navštívil tie isté dediny, prostredníctvom aplikácie posúdil 720 psov, pričom nevedel, ktoré z nich už boli zaočkované a zadané do databázy. Opäť sa ukázalo, že nie všetky fotografie sú dostatočne dobré pre štúdiu - 161 bolo zamietnutých, takže ich zostalo 534.

Využitím týchto snímok však aplikácia umožnila validačnému tímu správne identifikovať 76,2 % psov, ktorí boli zaočkovaní, a 98,9 % tých, ktorí zaočkovaní neboli. Identita zvierat bola overená prostredníctvom mikročipov RFID, ktoré im boli implantované pod kožu pri očkovaní v rámci štúdie.

Vedci teraz optimalizujú proces registrácie psov v aplikácii s cieľom znížiť počet odmietnutých fotografií. Plánujú tiež integrovať online databázu do aplikácie, aby ju bolo možné používať aj bez prístupu na internet.

Priesvitné prekrytie na obrazovke smartfónu pomáha pri fotografovaní.

„Pri vykonávaní hromadného očkovania je jedným z hlavných problémov, ktorým čelíme, snaha identifikovať, ktoré psy boli a ktoré neboli zaočkované,“ povedal docent Felix Lankester, vedúci vedec. „Napríklad mikročipy sú príliš drahé na to, aby sa dali použiť v takom rozsahu, aký je potrebný na elimináciu besnoty, a obojky môžu majitelia odstrániť. Túto aplikáciu sme vyvinuli, aby sme zistili, či by mohlo fungovať rozpoznávanie tváre, a ukazuje sa, že nám sľubne pomôže dosiahnuť tento cieľ.“

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Scientific Reports.