Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obrovská „piesková batéria“ udrží týždeň tepla pre celé mesto

Obrovská „piesková batéria“ udrží týždeň tepla pre celé mesto
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo Fínsku bola odhalená nová „piesková batéria“ v priemyselnom meradle, ktorá obsahuje výkon 1 MW a kapacitu až 100 MWh tepelnej energie na použitie počas studených polárnych zím. Nová batéria bude asi 10-krát väčšia ako pilotná piesková batéria, ktorá funguje od roku 2022.

Piesková batéria vyvinutá spoločnosťou Polar Night Energy je zaujímavý koncept. V podstate ide o veľké oceľové silo s pieskom alebo podobným pevným materiálom, ktoré sa ohrieva cez tepelný výmenník uložený v strede, pričom využíva prebytočnú elektrinu zo siete, ktorá vzniká napríklad pri získavaní energie z obnoviteľných zdrojov počas špičky, keď je energia lacná.

Táto energia sa potom môže skladovať celé mesiace, s údajne veľmi malými stratami, a potom sa odoberie ako teplo na požiadanie. To by sa teoreticky dalo premeniť späť na elektrinu, aj keď s určitou stratou energie. Počas Polárnej noci je však najefektívnejšou metódou použitie samotného tepla.

Na chladnom mieste, akým je Fínsko, to znamená napájanie do miestneho systému diaľkového vykurovania, ktorý zdieľa teplo vyrobené z priemyslu alebo výroby energie cez komunitu. Siete potrubí prenášajú toto teplo ako horúcu vodu alebo paru na vyhrievanie domov, budov, dokonca aj bazénov. V tomto prípade by sa nová piesková batéria vyskúšala v systéme diaľkového vykurovania fínskej obce Pornainen, ktorú prevádzkuje spoločnosť s názvom Loviisan Lämpö.

Predchádzajúca piesková batéria spoločnosti Polar Night Energy funguje od roku 2022.

Očakáva sa, že táto nová piesková batéria bude 13 metrov vysoká a 15 metrov široká, pričom poskytne výstupný výkon 1 MW a kapacitu 100 MWh. Spoločnosti tvrdia, že to zodpovedá týždenným požiadavkám na teplo Pornainenu v zime alebo mesačným hodnotám v lete. Pre porovnanie, predchádzajúca piesková batéria Polar Night má rozmery 4 x 7 metra, nominálny výkon 100 kW a kapacitu 8 MWh.

Nová piesková batéria by tiež mala znížiť emisie oxidu uhličitého v systéme diaľkového vykurovania o 160 ton ročne, čo predstavuje zníženie o takmer 70 %. Samotný piesok bude tiež získavaný z udržateľných zdrojov a bude pozostávať z drveného mastenca, ktorý je vedľajším výrobným produktom iného miestneho priemyslu. Tento materiál môže zrejme viesť teplo ešte lepšie ako bežný piesok.

Pieskové batérie by sa tak mohli v budúcnosti pripojiť k iným skladovacím možnostiam energie, ako sú lítium-iónové, gravitačné, roztavené soľné, železo-vzduchové alebo prietokové batérie. Spoločnosť Polar Night Energy tvrdí, že nová konštrukciu pieskovej batérie a začne jej testovanie približne za 13 mesiacov.