Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dostupná batéria Safe Shield pre e-bicykle vám nezapáli dom

Dostupná batéria Safe Shield pre e-bicykle vám nezapáli dom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Rad Power Bikes už zaisťuje, že všetky jej modely spĺňajú bezpečnostné normy UL, ale teraz zašla ešte ďalej a predstavila batériu Safe Shield, ktorá obsahuje technológiu navrhnutú na ochranu pred prehriatím.

Využívanie výkonu elektromotora pri jazde na bicykli je na vzostupe, no rovnako stúpajú aj bezpečnostné obavy týkajúce sa batérií, ktoré ich poháňajú. Správy zapĺňajú titulky o požiaroch, ktoré vznikli po vzplanutí batérií v e-bickloch či e-kolobežkách, čo núti orgány na celom svete konať.

Výskumníci už nejaký čas pracujú na zlepšení bezpečnostného profilu lítium-iónových batérií s mnohými experimentmi zameranými na vyriešenie problému dendritov, kde sa mikroskopické lítiové vlákna zhlukujú na elektróde, keď sa batéria nabíja, čo vedie ku skratu a prehriatiu. alebo potenciálnemu vzplanutiu. Vzhľadom na to, koľko lítium-iónových batérií je vo svete, takéto prípady sú zriedkavé, no napriek tomu sú znepokojujúce.

Batéria Safe Shield pre e-bicykle spoločnosti Rad Power Bikes.

V septembri 2023 spoločnosť Rad Power Bikes urobila dôležitý krok správnym smerom k bezpečnosti tým, že oznámila, že bude vyrábať len e-bicykle, ktoré budú v súlade s bezpečnostnými normami UL, a ostatní výrobcovia odvtedy nasledovali jej príklad. Teraz spoločnosť zašla ešte ďalej a uviedla na trh svoju batériu Safe Shield, spolu s uvedením dvoch nových e-bicyklo a aktualizáciou niekoľkých modelov. Batéria je tiež kompatibilná s mnohými jej existujúcimi modelmi.

Nové externé a polointegrované 15-Ah batérie sú stále certifikované podľa noriem UL 2771, ale každý článok bol úplne uzavretý v „jedinečnej živici pohlcujúcej teplo“, aby bola batéria chránená pred koróziou a prehriatím. Ak by sa to stalo, výrobca tvrdí, že živica by mala „pomôcť zastaviť šírenie tepelnej udalosti.“ Batérie Safe Shield sú tiež hlásené ako vhodné pre recykláciu, a to prostredníctvom partnera Redwood Materials alebo „iných kvalifikovaných programov recyklácie batérií“.

Batéria Safe Shield pre e-bicykle spoločnosti Rad Power Bikes.

Prvými novými e-bicyklami, ktoré využívajú batériu Safe Shield, sú modely Radster Road a Radster Trail, ktoré tiež spĺňajú bezpečnostné normy UL 2849. Ako by ste mohli očakávať, variant Road je z týchto dvoch modelov zameraný na dochádzanie a je vybavený 750-W elektromotorom v zadnom náboji s krútiacim momentom 100 Nm. Môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 45 km / h s elektrickou asistencia v piatich režimoch prostredníctvom citlivého snímača krútiaceho momentu.

Spoločnosť Rad počíta s tým, že 720-Wh batéria v spodnej rámovej trubke by mala mať výdrž až 105 kilometrov na jedno nabitie. E-bicykel má 8-rýchlostnú prevodovka Shimano pre flexibilnejšie možnosti jazdy. Hydraulická odpružená vidlica Suntour so zdvihom 80 mm by mala pomôcť pohltiť nárazy na mestských cestách. 29-palcové kolesá sú obuté do 2,2-palcových pneumatík Kenda Street. O brzdnú silu sa starajú hydraulické kotúčové brzdy Tektro so 180 mm kotúčmi. K dispozícii je aj integrovaný zadný nosič určený na prepravu až 25 kg vybavenia.

Elektrické bicyElektrické bicykle Radster Road s batériou Safe Shield.kle Radster Road s batériou Safe Shield.

Model Radster Trail zdieľa veľa s modelom Road, ale je navrhnutý pre výlety do divočiny, takže prichádza s 27,5-palcovými kolesami obutými do 3-palcových pneumatík Kenda. Obidva tieto nové e-bicykle majú cenovku 1 999 USD (približne 1 834 EUR) a je možné ich predbežne objednať už teraz, pričom distribúcia sa očakáva od 10. apríla.

Pokročilú polointegrovanú batériu Safe Shield je možné zakúpiť aj samostatne za 599 USD (okolo 550 EUR) a je kompatibilná so všetkými bicyklami Rad, ktoré majú polointegrovanú batériu. Verzia External Safe Shield má rovnakú cenu a bude fungovať so všetkými bicyklami Rad od roku 2018, ktoré používajú externú batériu. Batéria Safe Shield však nebude fungovať s e-bicyklami iných značiek.

Elektrické bicykle Radster Trail s batériou Safe Shield.