Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

5G e-bicykel s hrubými pneumatikami riadi umelá inteligencia

5G e-bicykel s hrubými pneumatikami riadi umelá inteligencia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na výstave Mobile World Congress v Barcelone sa okrem mobilných zariadení objavil aj prvý elektrikcý bicykel s pripojením na sieť 5G, ktorý vyrobila americká spoločnosť Orbic. Jazda na hrubých pneumatikách s podporou elektrickej asistencie šliapania do pedálov a je vybavený aj množstvom kamier a detekciou nárazov pomocou umelej inteligencie.

Podrobností je v tejto chvíli dosť málo, no mozog e-bicykla s Androidom má podobu osemjadrového čipsetu Qualcomm. Tento e-bicykel je údajne prvý s integrovanou 5G konektivitou a navyše sa môže pochváliť aj „technológia umelej inteligencie na vyhýbanie sa objektom a detekciu kolízií“.

Tá pracuje so 140-stupňovým 2-megapixelovým kamerovým senzorom ADAS v zadnej časti, ktorý sleduje blížiacu sa premávku a spúšťa zvukové a vizuálne upozornenia, ak sa niečo priblíži príliš blízko. Potenciálne by mohol zhromažďovať aj dôkazy o kolízii. Tieto vizuálne informácie sa budú zobrazovať na farebnom dotykovom HD displeji v strede riadidiel, ktorý má uhlopriečku 7 palcov.

E-bicykel s hrubými pneumatikami Orbic 5G.

Na displeji môže jazdec rýchlo skontrolovať stav batérie, rýchlosť, vzdialenosť a navigačné funkcie a nachádza sa na nej 8-megapixelová selfie kamera, ktorá údajne uľahčuje videohovory. Na prednej strane e-bicykla je tiež „na mieru šitá“ 64-megapixelová kamera na živé vysielanie dobrodružstiev bez toho, aby bolo potrebné investovať do samostatnej akčnej kamery.

„Okrem toho komunikácia medzi jazdcami na bicykli vytvára úplne pohlcujúci zážitok a komunikáciu medzi jazdcami na zvýšenie bezpečnosti a priateľstva“. Systém pritom umožňuje „vidieť, kde sa nachádzajú vaši priatelia v reálnom čase“ na displeji na riadidlách.

E-bicykel s hrubými pneumatikami Orbic 5G.

Spoločnosť uvádza, že inteligentný systém e-bicykla dokonca dokáže zistiť, či má jazdec na hlave ochranu, a zapne sa len vtedy, keď sa zistí, že má prilbu. Jazdci môžu prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie na diaľku zamknúť / odomknúť bicykel, sledovať ho cez GPS a nastaviť limity geografického ohraničenia. A vďaka pripojeniu 5G môže e-bicykel slúžiť ako vysokorýchlostný mobilný hotspot „na pikniku, na trase a dokonca aj doma pri grilovačke na záhrade“.

E-bicykel s hrubými pneumatikami Orbic 5G.

Model vystavený na MWC 2024 je vybavený prepracovaným stredovým motorom Bafang na elektrickú podporu šliapania do rýchlosti až 45 km / h a odnímateľnou batériou s kapacitou 960 Wh s nešpecifikovaným dojazdom na jedno nabitie. Batéria podporuje rýchle nabíjanie. Vpredu a vzadu je LED osvetlenie, hrubé pneumatiky Kenda, predné a zadné blatníky a zadný nosič na náklad pre väčšiu univerzálnosť. Výbavu dopĺňajú kotúčové brzdy, odpružená vidlica a bočný stojan.

Nový e-bicykel s hrubými pneumatikami Orbic 5G by mal byť dostupný v 3. štvrťroku tohto roka, no spoločnosť Orbic zatiaľ neprezradila jeho cenu.

E-bicykel s hrubými pneumatikami Orbic 5G.