Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vision Marine vytvára „nepotopiteľnú“ plne recyklovateľnú loď

Vision Marine vytvára „nepotopiteľnú“ plne recyklovateľnú loď
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kanadská spoločnosť Vision Marine Technologies predstavila svoje nové plavidlo s názvom Phantom. Je opisované ako rotačne tvarovaný plastový čln, ktorý je dostatočne pevný, aby vydržal celú generáciu a pripravený na recykláciu na konci svojho životného cyklu. Výrobca ho ponúka ako trup aj ako plne elektrický čln s dostupným predlžovačom plavby.

Okrem distribúcie prívesných motorov a pohonných systémov iným staviteľom a majiteľom lodí ponúka spoločnosť Vision Marine aj zostavu lodí zameranú na skromné, elektricky poháňané plavidlá s dĺžkou pod 9,1 metra. Tieto člny sú poháňané menšími pohonmi z radu ePropulsion. Nový čln Phantom sa stáva najnovším lodným produktom a je najjednoduchším a najdostupnejším z portfólia.

Čln Phantom má jednoduchý vaňový tvar, ktorý nezakrýva svoju polyetylénovú konštrukciu. Vision Marine používa rotačné tvarovanie na vytvorenie 5-metrovej lode, ktorú označuje za nezničiteľnú a nepotopiteľnú. Farebný trup s hmotnosťou 363 kilogramov je navrhnutý špeciálne pre elektrický pohon, hoci rovnako ľahko môže fungovať aj s prívesným spaľovacím motorom s výkonom až do 50 koní.

Recyklovateľný rotačne tvarovaný plastový čln Phantom.

Charakteristiky člnov s rotačným tvarovaním z nich robia prirodzené vhodné pre elektrický pohon. Nízka hmotnosť pomáha s účinnosťou a dosahom, zatiaľ čo nízke ceny lodí môžu pomôcť kompenzovať vyššie náklady na technológiu elektrického pohonu.

Čln Phantom je vyrobený tak, aby bol plne recyklovateľný. Vision Marine ho označuje za svetovú novinku v tomto smere a zdôrazňuje, že materiál lode možno recyklovať až deväťkrát. Vďaka tomu je oveľa šetrnejšia k životnému prostrediu ako priemerná loď akéhokoľvek druhu.

Recyklovateľný rotačne tvarovaný plastový čln Phantom.

Prívlastky „nepotopiteľná“ a „nezničiteľná“ loď znamenajú, že výrobca investuje do vývoja a na trup tak môže dať doživotnú záruku. Čln Phantom by tak mal zostať v prevádzke na vode po celé desaťročia, kým ho nebude potrebné recyklovať.

Spoločnosť sa pri vývoji recyklovateľnej lode Phantom zamerala aj na cenovú dostupnosť, pričom ako motiváciu pre vývoj cenovo dostupnejšieho modelu uviedla neistú povahu budúceho trhu. Tvrdí, že bude schopná vyrobiť až 300 jednotiek ročne pri 70-percentne nižších nákladoch ako ekvivalentná výrobná séria člnov zo sklenených vlákien. Uvádza tiež, že produkcia sa môže zvýšiť až na 1 500 jednotiek ročne.

Recyklovateľný rotačne tvarovaný plastový čln Phantom.

Vision Marine ponúka čln Phantom bez motora ako trup za cenu 14 995 dolárov (približne 13 823 euro), ako aj v dvoch elektrických konfiguráciách. Štandardná elektrická verzia ePropulsion stojí 24 995 dolárov (asi 23 041 euro) a ponúka odhadom až päť hodín prevádzky na vode, zatiaľ čo verzia s predĺženou plavbou s odhadom 10 hodín má cenovku 29 995 dolárov (okolo 27 650 euro).