Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rozkošné mikro auto je tak malé, že nie je potrebný vodičský preukaz

Rozkošné mikro auto je tak malé, že nie je potrebný vodičský preukaz
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednom čase pribudlo viacero elektrických mikro áut, ktoré sa usilujú o srdcia obyvateľov miest. Pravdepodobne najroztomilejším z tejto skupiny je elektrické vozidlo Microlino a teraz prichádza jeho verzia Lite, na ktorej šoférovanie nebude v niektorých krajinách potrebný vodičský preukaz.

Výroba prvých elektrických vozidiel Microlino sa začala v roku 2022 a boli uzavreté dohody o distribúcii v Belgicku, Grécku, Francúzsku, Taliansku, Holandsku a vo Švajčiarsku. Nový model Lite sa pritom pripravuje na uvedenie začiatkom leta.

Zvonka si zachováva rozkošný vzhľad svojho staršieho súrodenca, ale je zameraný na ľudí, ktorí nemajú vodičský preukaz, ako aj na mladších používateľov e-mobility. Napríklad vo Francúzsku a Taliansku si budú môcť sadnúť za volant už 14-roční vodiči, hoci budú potrebovať povolenie na moped. V Európe je na toto vozidlo potrebné oprávnenie L6e a jeho maximálna rýchlosť je obmedzená na 45 km / h.

Elektrické mikro auto Microlino Lite.

V technickej špecifikácii je uvedený 6-kW elektromotor s maximálnym výkonom 9 kW, ktorý sa dodáva s lítium-iónovou batériou, ktorá na jedno nabitie poskytne dojazd približne 100 km jazdy po meste bez emisií. No je tu možnosť aj verzie s 11 kWh batériou pre dojazd až okolo 180 km na jedno nabitie. Štandardnú batériu možno nabiť na 80 % kapacity pomocou nabíjačky typu 2 za niekoľko hodín, zatiaľ čo pri väčšej batérii to bude trvať dvakrát dlhšie.

Elektrické mikro auto Microlino Lite.

Karoséria je vyrobená z „vysokopevnostnej“ ocele, ktorá je obalená automobilovým oceľovo-hliníkovým plášťom. Vozidlo má rozmery 2 519 x 1 473 x 1 501 milimetrov a hmotnosť 571 kilogramov, vrátane základnej batérie. Váha samozrejme stúpne v prípade verzie s výkonnejšou batériou.

K dispozícii sú sedadlá pre vodiča a spolujazdca, ktorí nastupujú spredu, a holá palubná doska má digitálny prístrojový panel, ovládanie klimatizácie a lištu na upevnenie smartfónu. Na palubovke sa nachádzajú porty USB na doplnenie energie do zariadení. Integrované vykurovanie môže pomôcť proti mrazu, zadné okno má tiež vlastné kúrenie a do 230-litrového batožinového priestoru uložiť potrebné veci na cesty alebo nákupy.

Elektrické mikro auto Microlino Lite.

Elektrické mikro auto Microlino Lite je k dispozícii vo farbách Venice Blue a Berlin Anthracite a prichádza s „atraktívnou vstupnou cenou“ 149 CHF mesačne, čo je v prepočte približne 157 EUR. Informácie o dostupnosti na jednotlivých trhoch zatiaľ neboli zverejnené.

Elektrické mikro auto Microlino Lite.