Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Squad: Prvé mestské solárne elektrické mikroauto na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Holandská startup spoločnosť Squad Mobility začala v roku 2019 pracovať na solárnom elektrickom vozidle, ktoré by si mohli dovoliť aj bežní ľudia. V tom čase mala spoločnosť len 3D modely a sľuby, no na veľtrhu CES 2024 odhalila už hotové auto Squad. To sa výrazne vyvinulo, pričom si stále zachováva cieľ tímu, ktorým je poskytnúť malé, jednoduché a cenovo dostupné auto so solárne nabíjaným elektrickým pohonom, ktoré je vhodné pre každodennú mestskú a komunitnú mobilitu.

Dizajn solárneho mikroauta Squad nabral nový život od počiatočných nákresov. Vozidlo získalo vzpriamenejší postoj, voliteľné dvere a viditeľný rám bol mierne nanovo dimenzovaný, pričom pribudol veľkorysý počet okien. Predná aj zadná časť sa vyvinula a svetlomety sa skôr zanárajú do prednej masky, než aby vystupovali samostatne von. Kontrastné oblúky sú umiestnené nad kolesami a predné kolesá majú aj nezávislé blatníky pod oblúkmi.

Mestský solárny elektromobil Squad.

Vo vnútri je Squad jednoduchý, ale funkčný, prepravuje dvoch ľudí zaistených trojbodovými bezpečnostnými pásmi. Malá, nízka palubná doska, ktorá oddeľuje cestujúcich od veľkého čelného skla, funguje ako odkladací priestor a pracovisko pre notebook pre spolujazdca. Obsahuje tiež dva držiaky nápojov. Mikroauto Squad má za sedadlami úložný priestor s objemom 68 litrov, ktorý sa po sklopení sedadla spolujazdca zväčší až na 243 litrov.

V pláne je, aby bolo vozidlo homologované v rámci európskej kategórie ľahkých elektrických štvorkoliek L6e. Dvere môžu byť pridané ako voliteľné pri kúpe alebo sa dajú namontovať aj neskôr.

Mestský solárny elektromobil Squad.

Dva 2-kW elektromotory na zadných kolesách poháňajú mikroauto maximálnou rýchlosťou 45 km / h. Lítium-iónové batérie poskytnú údajne dojazd až 100 kilometrov na jedno nabitie. A dizajn prenosnej batérie v štýle kufra je zameraný na jednoduchú výmenu pre väčší dojazd. Auto je tiež navrhnuté tak, aby počas slnečného letného dňa pridalo približne 20 kilometrov len prostredníctvom solárnych panelov integrovaných do strechy. Počíta sa s tým, že batéria splní 12 km / deň potreby niektorých cestujúcich pri dochádzaní do mesta a tí, ktorí potrebujú viac kilometrov, môžu ľahko vybrať batériu a nabiť ju pomocou štandardnej 220-V zásuvky.

Mestský solárny elektromobil Squad.

Drobné vozidlo meria len 2 metre na dĺžku, 1,2 metra na šírku a 1,6 metra na výšku. Má polomer otáčania 6 metrov a je dimenzované na to, aby sa vtesnalo do parkovacích miest alebo prázdneho priestoru medzi zaparkovanými autami, kam by sa vodiči štandardných áut neodvážili. Spoločnosť Squad Mobility hovorí, že tri mikroautá by sa mali zmestiť na jedno parkovacie miesto.

Mestský solárny elektromobil Squad.

Mestský solárny elektromobil Squad sa dá predbežne objednať za veľmi dostupnú cenu 6 250 EUR bez DPH za základný model a až 9 300 EUR za najvybavenejší model Signature Edition. Vratné rezervačné poplatky sa pohybujú od 50 do 5 000 EUR.

Mestský solárny elektromobil Squad.

Squad plánuje spustiť výrobu v tomto roku, pričom prvé dodávky pôjdu na domáci trh v Holandsku a potom sa presunú na východ a juh cez Európu. Plánuje tiež ponúknuť Squad na lízing a / alebo prenájom s cieľovou cenou 100 EUR / mesiac.