Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Automobily Volkswagen budú využívať chatbota s umelou inteligenciou

Automobily Volkswagen budú využívať chatbota s umelou inteligenciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka najnovšej technológii umelej inteligencie, ktorá prichádza do vozidiel Volkswagen, by ste čoskoro mohli byť schopní používať hlasové príkazy na rozmrazovanie čelného skla alebo požiadať svoj automobil o akúkoľvek radu, napríklad aj ako oživiť svoj milostný život.

Nemecká automobilka Volkswagen oznámila na veľtrhu CES 2024 partnerstvo so spoločnosťou Cerence, ktorá vytvára hlasom ovládané rozhrania pre autá pomocou technológie umelej inteligencie nazývanej ako Veľký jazykový model (Large Language Model - LLM). Chat Pro od spoločnosti Cerence kombinuje vlastný LLM, ktorý bol vycvičený na zvládnutie tisícov otázok a úloh súvisiacich s automobilmi, s ChatGPT od OpenAI, univerzálnym LLM, ktorý koncom roka 2022 posunul umelú inteligenciu do hlavného povedomia.

Vďaka tomuto prístupu bude interný LLM spoločnosti Cerence vykonávať príkazy ako „Zapni svetlá v kabíne“ a otázky typu „Kde je autobatéria?“, ktoré by ste inak museli hľadať v návode na obsluhu. Ak si systém LLM spoločnosti Cerence nevie poradiť s danou otázkou, odovzdá ju službe ChatGPT. Spoločnosti predpokladajú, že to uľahčí používanie áut a urobí ich užitočnejšími a zábavnejšími.

VW Golf dostane technológiu chatbota od spoločností Cerence a OpenAI.

Táto dohoda znamená, že technológia umelej inteligencie bude k dispozícii pre niektoré vozidlá Volkswagen, vrátane modelov Golf, elektrických vozidiel ID.71, ID.4, ID.5 a ID.3, ako aj nových modelov Tiguan3 a Passat3. Spoločnosti neuviedli podrobný časový harmonogram ani ceny, ale technológia bude uvoľnená pre nové a existujúce vozidlá na cestách prostredníctvom aktualizácie softvéru over-the-air.

„Keďže jadrom Volkswagenu budúcnosti je softvér, je veľmi dôležité, aby sme rýchlo nasadili zmysluplné inovácie poháňané pokrokom v oblasti umelej inteligencie,“ povedal Thomas Ulbrich, výkonný riaditeľ, ktorý vedie program VW New Mobility.

Spoločnosť Cerence získava prístup k technológii ChatGPT od spoločnosti OpenAI prostredníctvom partnerstva so spoločnosťou Microsoft.