Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výrobca smartfónov Xiaomi vstupuje do segmentu elektromobilov

Výrobca smartfónov Xiaomi vstupuje do segmentu elektromobilov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť Xiaomi je pravdepodobne najznámejšia ako jeden z popredných výrobcov smartfónov na svete, no má aj rozmanité portfólio produktov, ktoré zahŕňa napríklad robotického psa a e-bicykel. Teraz potvrdzuje vstup už aj do automobilového priemyslu s vlastným elektrickým sedanom SU7.

Spoločnosť Xiaomi prvýkrát oznámila svoj zámer vstúpiť do automobilového priestoru už v roku 2021. A nie je jedinou spoločnosťou v oblasti spotrebiteľských technológií, ktorej cieľom je dostať vás z bodu A do bodu B v elektrickom štýle, čím sa pridáva k ďalším, ako sú Sony a Apple. Na oficiálnom predpremiérovom predstavení „plnohodnotného vysokovýkonného ekologického technologického sedanu“ generálny riaditeľ skupiny Xiaomi Lei Jun prezradil, že spoločnosť má v úmysle „stať sa jedným z piatich najväčších svetových výrobcov automobilov“.

Elektrický sedan Xiaomi SU7.

Elektrický sedan SU7 už údajne dorazil do pekinskej predajne spoločnosti Xiaomi a jeho sériová výroba sa má začať v prvej polovici tohto roka. Zmluvne by ho mala vyrábať spoločnosť Beijing Automotive Industry Holding Co. Ltd. a bude sa dodávať vo verzii s technológiou LiDAR nainštalovanou za čelným sklom a vo verzii bez nej.

Do počiatočnej fázy výskumu a vývoja bolo investovaných viac ako 10 miliárd CNY (približne 1,28 miliardy EUR), pričom Xiaomi EV už vyrába elektromotory, ktoré majú konkurovať výkonu spaľovacích agregátov V6, a verziu V8, ktorá sa údajne už vyrába sériovo a bude „na cestách“ od roku 2025. Tretí motor je tiež vo fáze predbežného výskumu.

Elektrický sedan Xiaomi SU7.

Xiaomi uvádza, že elektrický sedan SU7 je schopný šprintu z 0 na 100 km / h za 2,78 sekundy a má maximálnu rýchlosť 265 km / h. Výkon motora HyperEngine V6 je 220 kW (294 konských síl) a krútiaci moment 400 Nm, zatiaľ čo výkon motora V6 je 275 kW (368 konských síl) a 500 Nm. Motor HyperEngine V8 dosahuje výkon až 425 kW (približne 570 konských síl) a môže sa pochváliť maximálnym krútiacim momentom až 635 Nm.

Spoločnosť Xiaomi vyvinula vlastnú batériu, ktorej výhodou je údajne zníženie výšky o 17 mm, viacvrstvový ochranný systém a vodné chladenie. Spoločnosť tiež uvádza zlepšenie celkového výkonu o 24,4 % pri „teoretickom dojazde na dobíjanie CLTC presahujúcom 1 200 kilometrov“ s nainštalovaným 150-kWh akumulátorom. Spoločnosť tiež vyvinula algoritmus riadenia podvozku, ktorý sľubuje stabilné jazdné vlastnosti a „jazdu takmer bez otrasov“.

Elektrický sedan Xiaomi SU7.

V pláne je aj autonómna jazda, do ktorej Xiaomi zabudovalo dva čipy Nvidia Orin, LiDAR, kamery s vysokým rozlíšením, radary a ultrazvukové senzory. Adaptívne algoritmy vnímania boli vyvinuté pre rozsah snímania od 5 cm do 250 m, spolu s modelom mapovania v reálnom čase, ktorý dokáže vďaka strojovému učeniu navigovať sa cez „zložité križovatky bez toho, aby sa spoliehal na mapy s vysokým rozlíšením“.

Vlastný vektorový algoritmus medzitým údajne ponúka rozpoznávanie objektov s presnosťou na 10 cm a zabudovaná redukcia šumu odstraňuje dážď a sneh z obrazu. Spoločnosť tiež tvrdí, že vyvinula model automatického parkovania, ktorý „umožňuje pozorovanie v reálnom čase a dynamické prispôsobenie pri parkovaní v náročných situáciách“.

Elektrický sedan Xiaomi SU7.

Technika v kabíne SU7 zahŕňa výpočtový výkon Snapdragon, 16,1-palcovú stredovú konzolu, 7,1-palcový otočný prístrojový panel a 56-palcový Head-Up displej. Na opierku každého sedadla možno pripevniť tablet. Operačný systém dokáže automaticky rozpoznať smartfón prinesený do kabíny a na konzolu možno pripnúť aplikácie pre pohodlie vo vozidle. Vozidlo spolupracuje s viac ako tisíckou inteligentných domácich zariadení Xiaomi, čo umožňuje napríklad prístup bez hesla a automatizáciu.

„Vstup spoločnosti Xiaomi do automobilového priemyslu znamená pre Xiaomi nový začiatok, verím, že jedného dňa budú elektromobily Xiaomi známym javom na cestách po celom svete,“ povedal Lei Jun.

Spoločnosť Xiaomi neuviedla potenciálnu cenu, hoci správy naznačujú, že pravdepodobne pôjde o luxusný elektromobil, ktorý bude konkurovať Tesle a Porsche.

Elektrický sedan Xiaomi SU7.