Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai odhaľuje pneumatiky so vstavanými snehovými reťazami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Hyundai predstavila nový dizajn kolies a pneumatík, ktoré obsahujú zabudované snehové reťaze, ktoré sa nasadzujú a sťahujú z pneumatík stlačením tlačidla. Tým by mohli potenciálne ukončiť nemotorný a časovo náročný proces obaľovania a odstraňovania tradičných snehových reťazí v mrazivom počasí.

Každá z pneumatík bude mať šesť naprieč idúcich vrúbkovaných drážok v súlade so šiestimi lúčmi kolesa. Vo vnútri týchto drážok sa nachádzajú hrubé drôty pripomínajúce snehové reťaze, ktoré sú dobre zatiahnuté späť do behúňa pneumatiky.

Tieto drôty sú čiastočne vyrobené pomocou komprimovaných zliatin s tvarovou pamäťou, ktoré je možné aktivovať a expandovať, keď cez ne prejde elektrický prúd. Takže keď cesta začne vyzerať tak, že je potrebné použiť snehové reťaze (alebo je to priamo vyžiadané značením), stačí len stlačiť tlačidlo. Zliatina s tvarovou pamäťou sa vráti do pôvodného tvaru a vytlačí drôtenú slučku nad úroveň behúňa. V tom bode sa dá ísť ďalej, pričom vodič nebude mať mokré kolená ani mrznúce prsty.

Inovatívny nový systém kolies / pneumatiky Hyundai obsahuje vstavané, tlačidlom aktivované snehové reťaze.

Spoločnosť Huyndai hovorí, že ďalšou výhodou technológie je, že integrované snehové reťaze sa stanú aj veľmi viditeľnou a počuteľnou pripomienkou toho, kedy je čas zaobstarať si nové pneumatiky. V tejto fáze je to stále len koncept.

„Táto inovácia, ktorá bude, dúfajme, niekedy uvedená na vozidlách Hyundai a Kia, odráža náš záväzok premeniť pokročilé technológie na riešenia v reálnom svete, z ktorých budú mať úžitok zákazníci,“ povedal Joon Mo Park, vedúci tímu vývoja pokročilých podvozkov, Hyundai.

Spoločnosť Hyundai tvrdí, že má technológiu patentovanú v Južnej Kórei a USA a že plánuje „zvážiť masovú výrobu pneumatík po ďalšom technologickom vývoji, testoch odolnosti a výkonu a revíziách predpisov“.