Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lotus zavádza jedny z najrýchlejších nabíjačiek pre elektromobily na svete

Lotus zavádza jedny z najrýchlejších nabíjačiek pre elektromobily na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Lotus chce do roku 2028 prejsť na 100 % elektrický pohon a v rámci tejto misie chce zaviesť hyper rýchlych nabíjacích staníc pre elektromobily. Zariadenie s názvom Flash Charge pritom dokáže dodať až 450 kW. No tieto vyššie rýchlosti si Lotus vyhradí na obdobie, keď bude nabíjacia sieť a automobilový trh na to skutočne pripravené. Navyše spoločnosť Lotus ešte len začína s postupným zavádzaním.

Na širšie rozšírenie elektromobilov je potrebná aj lepšia nabíjacia infraštruktúra. Spoločnosť Lotus dúfa, že pomocou svojho schopného hardvéru vzbudí dôveru vo verejné nabíjanie a podporí elektrifikáciu na automobilových trhoch po celom svete.

„Keďže čoraz viac vlád zvyšuje investície do elektrifikácie na ceste k čistej nule, dopyt po spoľahlivej infraštruktúre na nabíjanie elektrických vozidiel nebol nikdy vyšší ako predtým,“ vysvetlil Alan Wang, viceprezident pre technológie spoločnosti Lotus a generálny riaditeľ spoločnosti Lotus Flash Charge. „Spoločnosť Lotus vyvinula najlepšie riešenia rýchleho nabíjania vo svojej triede, aby poskytla rýchle a spoľahlivé nabíjanie, ktoré spĺňa potreby zákazníkov“.

Kvapalinou chladená 450-kW univerzálna nabíjačka Lotus Flash Charge.

Nabíjacie jednotky Flash Charge od spoločnosti Lotus sú už k dispozícii v Číne a tento týždeň sú vystavené na londýnskom veľtrhu EV Show. Sú určené na okamžité zavedenie, ale do budúcnosti sú pripravené na výkon až 450 kW. To zaručuje, že budú schopné držať krok s elektrickou sieťou a jednotlivými elektrickými vozidlami, keď budú pripravené zvládnuť tieto nabíjacie rýchlosti.

Len veľmi málo v súčasnosti dostupných elektrických vozidiel je konštruovaných na takúto úroveň nabíjania. S výnimkou modelu Evija a jeho 800-kW schopností nabíjania je vlastný vozový park elektromobilov Lotus obmedzený na 350 kW, takže aj keď môžu elektromobily Lotus využívať takmer všetky výhody zariadenia Terra 360 od spoločnosti ABB, na interných nabíjačkách Lotus zostane niekoľko kilowattov nevyužitých. Nabíjačky Flash Charge však budú fungovať pri súčasných rýchlostiach a zároveň zostanú pripravené na nabíjanie s výkonom až 450 kW bez akýchkoľvek dodatočných hardvérových nákladov pre prevádzkovateľov.

Napájacia skriňa Lotus Power Cabinet podporuje výkony až do 480 kW.

Spoločnosť Lotus používa kvapalinové chladenie vo všetkých nabíjacích produktoch, ktoré predvádza v Londýne, a označuje ho za neoddeliteľnú súčasť poskytovania rýchlejšieho a efektívnejšieho verejného nabíjania. Jej nabíjačka typu „všetko v jednom“ s výkonom 450 kW DC poskytne vozidlu Lotus Eletre R odhadovaný dojazd 142 km v priebehu piatich minút nabíjania, pričom nabíjanie od 10 do 80 % pri výkone 350 kW trvá približne 20 minút.

Okrem nabíjačky typu „všetko v jednom“ spoločnosť Lotus predvádza aj dvojdielnu nabíjaciu kombináciu s nabíjacou jednotkou pre štyri vozidlá pripojenou k vysokokapacitnej skrini Power Cabinet. Modulárna skriňa je optimalizovaná na dodávku vysokej energie a môže mať výkon až 480 kW.

Jednotlivé nabíjačky Lotus Flash Charge spolupracujú s napájacou skriňou Power Cabinet na nabíjanie až štyroch vozidiel súčasne.

Nabíjačky Flash Charge sa už zavádzajú v Číne. V Európe a na Blízkom východe plánuje spoločnosť Lotus začať inštalovať nabíjačky v 2. štvrťroku 2024. Konkrétnejšie trhy a termíny oznámi v budúcnosti.

Spoločnosť Lotus plánuje pokračovať v zavádzaní svojho nabíjacieho hardvéru v Ázii, na Blízkom východe a v Európe.