Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotické rýpadlo postavilo obrovský kamenný múr bez ľudskej pomoci

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stavba múru presným ukladaním náhodne tvarovaných balvanov by mohla byť takmer definíciou ťažkej práce po fyzickej aj psychickej stránke. Je to vec, ktorú by sme možno chceli, aby jedného dňa robili roboty. A práve toto už jeden z nich dokázal.

„Robot“ sa volá HEAP (Hydraulic Excavator for an Autonomous Purpose – hydraulické rýpadlo pre autonómne účely) a v skutočnosti ide o 12-tonové rýpadlo Menzi Muck M545, ktoré upravil tím zo švajčiarskeho výskumného inštitútu ETH Zürich. Medzi úpravy patrila inštalácia globálneho polohového systému GNSS, IMU (inerciálnej meracej jednotky) namontovanej na podvozku, riadiaceho modulu a snímačov LiDAR v jeho kabíne a na jeho rýpadlovom ramene.

Pri tomto najnovšom projekte začalo robotické rýpadlo HEAP skenovaním staveniska, vytvorilo jeho 3D mapu a potom zaznamenalo polohu balvanov (každý s hmotnosťou niekoľko ton), ktoré boli na stavenisku rozsypané. Robot potom zdvihol každý balvan zo zeme a pomocou technológie strojového videnia odhadol jeho hmotnosť a ťažisko a zaznamenal jeho trojrozmerný tvar.

Robotické rýpadlo HEAP na stavenisku. Prekrytie balvanov vľavo znázorňuje, ako bol každý balvan pred umiestnením naskenovaný.

Algoritmus spustený v riadiacom module HEAP-u následne určil najlepšie umiestnenie každého balvanu, aby sa vybudoval stabilný 6 metrov vysoký a 65 metrov dlhý múr z nasucho kladených kameňov. „Suchý kameň“ označuje múr, ktorý je postavený len z naukladaných kameňov bez malty medzi nimi.

Robotický bager HEAP počas jednej stavebnej akcie umiestnil približne 20 až 30 balvanov. Podľa výskumníkov je to približne toľko, koľko by sa dodalo v jednom náklade, ak by sa použili vonkajšie kamene. V skutočnosti je jedným z hlavných atribútov experimentálneho systému skutočnosť, že umožňuje používať balvany z miestnych zdrojov alebo iné stavebné materiály, takže sa nemusí plytvať energiou na ich dovoz z iných miest.

Článok o štúdii bol nedávno uverejnený v magazíne Science Robotics. Vo videu na začiatku článku alebo priamo TU si môžete pozrieť robotické rýpadlo HEAP v akcii pri ukladaní balvanov.

Robotické rýpadlo HEAP dôkladne posúdilo každý jeden balvan.