Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obojživelný dron zvláda drsný terén na zemi alebo 50 metrov pod vodou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo podvodné vozidlá ROV (diaľkovo ovládané vozidlá) môžu byť celkom užitočné, existujú niektoré úlohy, ktoré si vyžadujú prácu pod vodou aj na súši. Presne na to je navrhnuté obojživelné bezpilotné pozemné vozidlo Onyx Unmanned Ground Vehicle.

Toto vozidlo vyrába kanadská spoločnosť Deep Trekker a pohybuje sa po štyroch motorizovaných kolesách, ktoré sú obuté do terénnych gumových pneumatík. Tie umožňujú diaľkovo ovládanému vozidlu Onyx prejsť cez prekážky na povrchu alebo pod vodou. Možno s ním jazdiť alebo sa môže spúšťať až do maximálnej hĺbky 50 metrov pod vodnou hladinou. Je bezdrôtovo ovládané na súši, ale na použitie pod vodou musí byť priviazané ku komunikačnému káblu.

obojživelné bezpilotné pozemné vozidlo Onyx Unmanned Ground Vehicle.

Používatelia ovládajú obojživelný dron Onyx pomocou priloženého ručného diaľkového ovládača, ktorý zobrazuje živý prenos z kamery vozidla na integrovanú 7-palcovú LCD obrazovku. Onyx sa štandardne dodáva s prednou kamerou s rozlíšením 1080p, ktorú je možné na diaľku nakloniť a ktorej v tmavých podmienkach pomáhajú štyri LED reflektory s kombinovaným svetelným výkonom 1 100 lúmenov. Kupujúci môžu aktualizovať výbavu na 4K kameru alebo ešte viac inovovať výberom ďalších kamier vzadu a na oboch stranách vozidla.

obojživelné bezpilotné pozemné vozidlo Onyx Unmanned Ground Vehicle.

O napájanie sa postará 232-Wh lítium-iónová batéria, ktorej jedno nabitie by malo údajne stačiť na dve hodiny používania vozidla. Vozidlo môže byť tiež pevne pripojené k externému zdroju napájania. Samotné vozidlo Onyx meria 599 mm na dĺžku, 428 mm na šírku a 250 mm na výšku, má svetlú výšku podvozku 100 mm a váži 26,5 kilogramu. Dosahuje maximálnu rýchlosť 1,1 metra za sekundu.

obojživelné bezpilotné pozemné vozidlo Onyx Unmanned Ground Vehicle s voliteľným modulom LiDAR..

V závislosti od zamýšľaného použitia je možné pridať príslušenstvo, ako je napríklad sonar alebo moduly LiDAR. Scenáre použitia zahŕňajú pomoc pri katastrofách, bezpečnostné hliadkovanie, alebo priemyselné inšpekcie. Cena za obojživelné bezpilotné pozemné vozidlo Onyx Unmanned Ground Vehicle začína od 43 000 USD (približne 39 988 EUR).

obojživelné bezpilotné pozemné vozidlo Onyx Unmanned Ground Vehicle s voliteľným sonarom.