Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Maskovacia sieť Saab blokuje radary, no prepustí GPS a rádiové signály

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová ultraľahká maskovacia sieť (ULCAS) od spoločnosti Saab je sieť, ktorá umožňuje vojakom skryť sa pred radarom a zároveň prijímať signály GPS a rádiovú komunikáciu.

Už viac ako storočie je utajenie jedným z určujúcich aspektov modernej vojny. Schopnosť skryť sa pred nepriateľom alebo aspoň vniesť do jeho mysle silný prvok pochybností poskytuje bojovým silám zjavnú výhodu. Niekedy však môže byť utajenie kontraproduktívne. Príkladom je pôvodná verzia maskovacej siete ULCAS od spoločnosti Saab, ktorá mala problém, pretože odvádzala svoju prácu príliš dobre.

Maskovacia sieť Saab ULCAS FSS.

Ako sa dá očakávať maskovacia sieť ULCAS má farebný vzor a 3D povrchovú štruktúru, ktorá umožňuje jednotke vojakov pod ňou splynúť s lístím, spolu s blokovaním infračerveného žiarenia, aby zmarila senzory vyhľadávajúce teplo. Má však aj šikovnú funkciu. Materiál a jeho mriežkový vzor sú navrhnuté tak, aby pohlcovali a tlmili radarové signály z pozemných, vzdušných a vesmírnych systémov, čo sťažuje detekciu alebo identifikáciu toho, čo je pod sieťou.

No táto sieť blokuje aj GPS a rádiové komunikačné systémy. To znamená, že ak chce jednotka zistiť, kde sa nachádza, alebo dostať rozkazy z veliteľstva, musí umiestniť anténu mimo siete. Z radarového hľadiska je to ako odrážanie svetla zrkadlom.

Maskovacia sieť Saab ULCAS FSS.

Na prekonanie tohto problému obchodná jednotka Barracuda spoločnosti Saab na žiadosť potenciálnych zákazníkov upravila maskovaciu sieť ULCAS a vytvorila nový systém ULCAS Frequency Selective Surface (FSS). Ten využíva nový mriežkový vzor, ktorý sa zameriava na vyššiu časť elektromagnetického spektra, aby utlmil radarové signály v rozsahu od 1 až do 100 GHz, no zároveň umožňuje prechádzať signálom nižšej úrovne pre GPS a rádiovú komunikáciu.

Podľa spoločnosti Saab sa táto technológia dá upraviť tak, aby vyhovovala špecifickým aplikáciám, vrátane zmeny účinku útlmu, aby sa prepúšťali radarové signály, ale nie rádiové, takže maskovacia sieť by sa mohla použiť aj na skrytie radarov a systémov protivzdušnej obrany.

Maskovacia sieť Saab ULCAS FSS.