Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Priemyselný štvornohý robot Unitree B2 je silnejší a rýchlejší

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci spoločnosť Boston Dynamics je možno priekopníkom v oblasti štvornohých „robotických psov“, čínska spoločnosť Unitree sa rozhodne dobre etablovala v tomto segmente. Jej najnovší priemyselný štvornohý robot B2 pritom ponúka oproti svojmu predchodcovi niekoľko významných vylepšení.

Podobne ako predchádzajúci štvornohý robot B1, ktorý je stále k dispozícii, aj nový model B2 je určený na aplikácie, ako je priemyselná automatizácia, inšpekcia, záchranné a bezpečnostné hliadkovanie, ako aj na vzdelávanie a výskum v oblasti robotiky. Robot pritom využíva kombináciu dvoch HD optických kamier, dvoch kamier na snímanie hĺbky priestoru a modulu LiDAR na snímanie okolia. Tieto technológie mu umožňujú autonómne sa pohybovať v členitom a nerovnom teréne.

To znamená, že s rýchlosťou pohybu 6 metrov za sekundu je B2 podstatne rýchlejší ako predchádzajúci model B1. Spoločnosť Unitree v skutočnosti tvrdí, že ide o „najrýchlejšieho známeho štvornohého robota priemyselnej triedy na trhu“. Robot B2 dokáže tiež preskočiť horizontálnu vzdialenosť 1,6 metra a prekonať prekážky do výšky 40 centimetrov. Okrem toho, zatiaľ čo robot B1 dokáže pri chôdzi uniesť záťaž do 20 kilogramov, robot B2 zvládne až 40 kilogramov. V stoji je pritom schopný uniesť až 120 kilogramov.

Priemyselný štvornohý robot Unitree B2.

Navyše, zatiaľ čo model B1 môže chodiť bez nákladu približne dve hodiny na jedno nabitie batérie, model B2 môže chodiť bez nákladu až päť hodín na jedno nabitie vymeniteľnej 45 Ah / 2 250 Wh lítiovej batérie. Dokonca aj keď nesie náklad s hmotnosťou 20 kilogramov, mal by údajne stále vydržať viac ako štyri hodiny chôdze.

Napokon, aktuátory kĺbov nôh modelu B2 poskytujú o 170 % vyšší krútiaci moment (360 Nm) ako aktuátory modelu B1. Spoločnosť Unitree tvrdí, že toto vylepšenie poskytuje robotovi väčšiu flexibilitu a stabilitu pre priemyselné operácie.