Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najnovší Macbook Air získal procesor M3 pre výrazné zlepšenie výkonu

Najnovší Macbook Air získal procesor M3 pre výrazné zlepšenie výkonu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple výrazne zvýšila výkon svojej najpopulárnejšej prenosnej pracovnej stanice vďaka tomu, že nové 13-palcové a 15-palcové notebooky MacBook Air pre rok 2024 vybavila svojim najnovším procesorom M3, ktorý bol ohlásený vlani.

Procesor M3 má rovnaké výpočtové a grafické jadrá ako predchádzajúci model M2, no je vyrobený 3-nanometrovým procesom a údajne je rýchlejší a efektívnejší. Spoločnosť Apple uvádza, že by to mohlo znamenať až 60 % nárast rýchlosti v porovnaní s modelom M1 a 13-násobne vyšší výkon ako doteraz najrýchlejší MacBook Air s procesorom Intel.

Notebook Apple MacBook Air pre rok 2024.

Šestnásťjadrový čip Neural Engine tiež umožňuje notebooku Air „spúšťať optimalizované modely umelej inteligencie, vrátane veľkých jazykových modelov a difúznych modelov na lokálne generovanie obrazu s veľkým výkonom“. Integrovaný grafický procesor (GPU) medzitým podporuje mesh shading a ray tracing pre „presnejšie osvetlenie, odrazy a tiene pre extrémne realistické herné zážitky“.

Mobilná pracovná stanica s pasívnym chladením bez ventilátorov pritom môže byť vybavená až 24 GB unifikovanej pamäte integrovanej v novom procesore, ktorou sa Apple chváli, že je rýchlejšia a efektívnejšia ako tradičná RAM. K dispozícii je až 2 TB úložisko typu SSD.

Notebook Apple MacBook Air pre rok 2024.

Air sa dodáva s 13,6-palcovým alebo 15,3-palcovým displejom Liquid Retina s jasom až 500 nitov a s webovou kamerou FaceTime s rozlíšením 1080p, ako aj trojicou mikrofónov a vstavanými reproduktormi Dolby Atmos pre pohlcujúci zvuk. Notebook dokáže podporovať dva externé displeje, keď je veko zatvorené, má dva porty Thunderbolt a 3,5 mm konektor pre slúchadlá. Wi-Fi sa tiež zrýchlila na 6E. Výdrž batérie na jedno nabitie je rovnaká ako predtým, teda 18 hodín na jedno nabitie. Batéria sa nabíja prostredníctvom nabíjania MagSafe.

Notebook Apple MacBook Air pre rok 2024.

Spoločnosť Apple dbá aj na životné prostredie, a preto použila recyklovaný hliník, recyklované prvky vzácnych zemín a recyklovanú meď, čím sa nový Air stal prvým produktom spoločnosti Apple vyrobeným z 50 % z recyklovaných materiálov.

Cena 13-palcového MacBooku Air poháňaného technológiou M3 začína na 1 099 USD (približne 1 011 EUR), zatiaľ čo cena 15-palcového modelu začína na 1 299 USD (okolo 1 195 EUR). Objednávať sa dajú už teraz, pričom dostupnosť je stanovená na 8. marca.

Notebook Apple MacBook Air pre rok 2024.