Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept prúdového lietadla využíva vymeniteľné krídla, motory a kabíny

Koncept prúdového lietadla využíva vymeniteľné krídla, motory a kabíny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Aeralis predstavila pozoruhodný koncept modulárneho prúdového lietadla, o ktorom hovorí, že dokáže zvládnuť enormnú škálu rôznych schopností, od dvojsedadlových transonických moderných prúdových trenažérov až po lietadlá s dlhým doletom. To by mohlo priniesť obrovské úspory pri údržbe lietadiel.

Koncept je založený na systéme „Common Core Fuselage“ (CCF), čiže trup so spoločným jadrom s integrovanou modulárnou avionikou, do ktorej je možné namontovať závratné množstvo modulárnych, vymeniteľných častí. Začína to v kokpite, sa dá vybrať dvojmiestne tandemové usporiadanie, jednomiestny kokpit s dodatočným zásobníkom paliva alebo elektronickým bojovým vybavením v priestore za ním, alebo kokpit úplne bez sedadiel, navrhnutý pre úplne bezpilotný vzdušný systém.

Koncept modulárneho prúdového lietadla Aeralis.

Rovnako modulárne sú aj krídla. Vnútorné krídlo je spoločné pre všetky varianty, no vonkajšie krídlo by mohlo byť dlhé, tenké krídlo určené na let s vysokým vztlakom a dlhou výdržou prispôsobené prieskumným, sledovacím alebo spravodajským misiám či stealth krídlo, krídlo určené pre vysoké transsonické rýchlosti, alebo pokročilé podzvukové krídlo určené na vysoké G ako pokročilý prúdový trenažér.

Koncept modulárneho prúdového lietadla Aeralis.

Dokonca aj motory budú vzájomne zameniteľné. Vymeniteľné podstavce motora budú kompatibilné s radom rôznych samostatných motorov, dvojitých motorov a veľkých motorov pomocou série adaptérových dosiek.

Spoločnosť Aeralis pobehovala po celom svete a vytvárala partnerstvá so skupinami ako Honeywell, Thales, Rolls-Royce, Siemens a ďalšími. Získala investície vo výške približne 13 miliónov USD od „stredovýchodného suverénneho fondu“ a získala viacero zmlúv s ministerstvom obrany Spojeného kráľovstva.

Koncept modulárneho prúdového lietadla Aeralis.

Koncept modulárneho lietadla je vďaka úspore nákladov dosť presvedčivý. Zákazník získa lietadlo, ktoré môže v priebehu času vyvíjať svoje schopnosti, s vymeniteľnými časťami a výrazne zjednodušenou údržbou, keďže veľká časť architektúry je zdieľaná v rámci celej flotily. Simulácia a testovanie vo vzduchových tuneloch túto myšlienku potvrdzuje.

Spoločnosť Aeralis hľadí do budúcnosti s ďalšími časťami dizajnu, dúfajúc napríklad, že bude môcť vymeniť potrebné systémy na vzlet a pristátie na lietadlových lodiach. Spoločnosť plánuje postaviť a otestovať modulárne lietadlo najskôr vo Veľkej Británii. Certifikovať by sa malo vo vojenskom a civilnom variante. Prototypy prvého variantu by mali začať letové testy v polovici roku 2025 a typová certifikácia a prvé dodávky zákazníkom sa očakávajú v polovici roku 2026 s druhým variantom. Približne v rovnakom čase začne letové testovanie.

Koncept modulárneho prúdového lietadla Aeralis.