Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia digitálneho dvojčaťa si našla uplatnenie už aj v logistike

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Digital Twin alebo po slovensky digitálne dvojča - pojem, pod ktorým sa ukrýva virtuálny model a ten presne kopíruje svoj náprotivok z reálneho sveta. Okrem iného, môže firmám pomáhať aj s testovaním a optimalizáciou rôznych procesov, a to dokonca ešte pred ich nasadením. Jednou z mnohých oblastí, kde si táto technológia postupne nachádza uplatnenie, je aj logistika. Do jej implementácie sa pustil i popredný globálny dopravca Dachser.

V spolupráci s Fraunhoferovým inštitútom pre logistiku vyvinula spoločnosť Dachser digitálne dvojča, ktoré v reálnom čase vytvára reprezentáciu toho, čo sa deje v tranzitnom termináli. Technológia je pomenovaná ako AILO a v preklade jej skratka znamená: pokročilá lokalizácia a prevádzka vo vnútri budov. Je pritom navrhnutá tak, aby automaticky vytvárala kompletný digitálny obraz všetkých zásielok, majetku a procesov tranzitného terminálu.

„Je to pre nás obrovský krok, pokiaľ ide o efektívnosť procesov. Umožní nám to oveľa plynulejší tok zásielok pri ich spracovaní priamo v tranzitnom termináli. Navyše poskytne oveľa spoľahlivejšie údaje, ktoré môžeme použiť na optimalizáciu tokov a tiež na optimalizáciu nastavenia a pracovného prostredia pre našich ľudí,“ hovorí Burkhard Eling, CEO, Dachser Group SE & CO. KG.

„Tá digitalizácia a tá modernizácia všetkých procesov nám dá priestor zdieľať tieto informácie so zákazníkmi, aj s našimi dodávateľmi. A tým pádom optimálne nastaviť všetky procesy, ktoré by mohli byť z pohľadu zákazníka a dodávateľa, ale aj z pohľadu poskytovateľov logistických služieb,“ dopĺňa Roman Stoličný, regionálny manažér Dachser pre juhovýchodnú Európu.

Digitálne dvojča tak môže urýchliť prichádzajúce a odchádzajúce procesy v tranzitnom termináli, pričom poskytuje priebežne aktualizované informácie o polohe každej zásielky. Pomáha to zefektívniť celý proces prepravy.

„Ukáže vám to všetko v podstate. Akonáhle dostanete informáciu na obrazovku, a je zdieľaná v reálnom čase a s reálnymi hodnotami, budete vedieť riadiť toky procesov v skladoch bez toho, aby ste čakali na kritické momenty. Viete to robiť online v každej časti a minúte, hodine dňa.“

Technológia AILO tiež eliminuje ručné skenovanie čiarových kódov a dodatočné označovanie zásielok. Všetky zásielky sú automaticky identifikované pomocou množstva stropných senzorických jednotiek, ktoré detegujú dvojrozmerné maticové kódy na hornej strane zásielky. Systém pritom dokáže sledovať všetky palety, s presnosťou až do jedného metra.

„Technologicky je to zabezpečené cez veľmi presnú optiku a veľmi rýchle spracovanie údajov. Tá optika nám priamo pomôže zistiť rozdiely veľkosti hmotnosti zásielky po kombinácii teda s meracími a vážiacimi zariadeniami. Sú zásielky, ktoré sú štandardizované a dokážu ju spracovať dopravníky. To znamená, majú definované svoje rozmery a hmotnosti. A prostredníctvom skenerov a digitálnych optík vieme vyhodnocovať všetky údaje,“ dodáva Roman Stoličný, regionálny manažér Dachser pre juhovýchodnú Európu.

Digitálny terminál sa už osvedčil v reálnych podmienkach v rámci pilotného projektu vo viacerých pobočkách v Nemecku. Vývojári pritom plánujú pridať už aj ďalšiu technologickú inováciu, v podobe plne automatického a konštantného merania všetkých zásielok v tranzitnom termináli.

„Tento systém môže automaticky skenovať všetky zásielky so špecifickým čiarovým kódom, takzvaným dátovým metrickým kódom. Meraním vzdialenosti medzi zásielkou a kamerou zistíme výšku zásielky a pomocou kamerového systému môžeme zistiť tvar, a tým získame dĺžku, šírku a výšku zásielky. A samozrejme to skombinujeme s hmotnosťou. Takto máme všetky miery a informácie, ktoré potrebujeme,“ vysvetľuje Burkhard Eling, CEO, Dachser Group SE & CO. KG.

V budúcnosti by sa do optimalizácie týchto logistických procesov mohla zapojiť dokonca i umelá inteligencia. Popri digitálnom termináli sa však Dachser pustil aj do inovácií v rámci prepravy náročných zásielok, ako sú napríklad dodávky odevov do obchodov a nákupných centier v európskych metropolách. Výsledkom je Roll&GOH, čo je rolovací kontajner na prepravu plochých aj zavesených odevov.

„Roll&GOH sú v podstate pohyblivé vešiaky, ktoré používame v logistike. To znamená, že oblečenie vo fashion logistike potrebujeme dostať v stave, použiteľnom ihneď do obchodov. Takže už zo skladov vypravujeme pohyblivé vešiaky, ktoré sú tam pripravené. Čiže má to svoj systém, usporiadanie a podľa toho ich vyskladňujeme zo skladov a idú priamo v podstate do predajní,“ hovorí Iveta Šurganová, regionálna finančná manažérka Dachser pre juhovýchodnú Európu.

Inovácie vo fyzickej, ale aj tej digitálnej podobe teda pomáhajú Dachseru zefektívňovať procesy v logistike. Samotné Digitálne dvojča môže pritom prispieť i k zvýšeniu transparentnosti pri manipulácii so zbernými zásielkami. No a po zavedení plne automatického merania zásielok, by sa systém, v spojení s umelou inteligenciou, dal použiť i na plánovanie trás. Takto by sa dal znížiť počet prepravných kilometrov a vo výsledku teda aj nežiaduce emisie.