Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kam posunuli prácu finančných maklérov moderné inovácie?

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
2. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedieť si správne spravovať svoje financie a vybrať si pre ne vhodné finančné či poistné produkty je veru umenie. Aj preto si našli svoje miesto na trhu známi makléri. Ani ich však už dnes neobišli technológie. Či je to digitálne vypracovanie a podpisovanie zmlúv, prípadne investičné kalkulačky alebo pomocné mobilné aplikácie, všetko to dokáže ich prácu výrazne zefektívniť. Na druhej strane aj samotný spotrebiteľ dostáva presnejšie informácie a vďaka inováciám si tiež dokáže svoje finančné portfólio lepšie sledovať. A to aj v digitálnom priestore. Na takýto informačný ekosystém sme sa boli s kamerou pozrieť aj v Universal Maklérskom dome.

Základom práce finančných maklérov je dôkladné poznanie finančného a poistného trhu. Svoje znalosti a skúsenosti potom takíto ľudia využívajú v prospech spotrebiteľov, ktorým tak pomáhajú aj so spravovaním financií. Ako sa však hovorí, „Dobrý obchod robia dobré zmluvy“. A tie treba uzavrieť.

„Tým, že sme na trhu už viac ako 20 rokov, prešli sme si aj papierovými procesmi, a vďaka technológiám a digitalizácii to je dnes úplne inak. Technológie majú význam vtedy, keď sú užitočné pre klienta, tak aj pre makléra. My na to dbáme, preto aplikujeme najmodernejšie technológie, vyvíjame presne také aplikácie, ktoré navzájom medzi sebou komunikujú, sú kompatibilné a vytvárajú jeden funkčný celok. Takéto naše firemné prostredie nazývame jednoducho ekosystém,“ hovorí Michal Sokol, Universal Maklérsky dom.

Finančný maklér je tak používateľom informačného systému Portos. Práve ten mu dáva k dispozícii zaujímavé online nástroje, aby mu prácu zjednodušil.

„Portos je súčasťou nášho ekosystému. Slúži pre maklérov a poskytuje plnohodnotné prostredie pre evidenciu klientov, zmlúv, a je základom pre fungovanie všetkých dostupných kalkulačiek, modulov a aplikácií. Práve vďaka nim vie maklér poskytnúť také riešenie pre klienta, aby mu čo najviac vyhovovalo.“

Okrem toho je súčasťou výbavy systému Portos aj investičná kalkulačka Luna. Vďaka nej tak môže maklér pomôcť spotrebiteľovi vybrať pre neho také portfólio produktov, ktoré najviac vyhovuje jeho investičnej stratégii.

„Luna je naša najmodernejšia a najinovatívnejšia kalkulačka, akú sme kedy vytvorili. Je súčasťou nášho ekosystému. V prvom rade komunikuje s maklérskym systémom Portos a zároveň je prepojená aj s mobilnou aplikáciou E-šanón určenou pre klientov. K výberu portfólia fondov napomáha digitálny investičný dotazník. A spolu s potrebnými údajmi o klientovi vie navrhnúť také riešenie zohľadňujúce konzervatívnu alebo dynamickú stratégiu s vyšším výnosom.“

Vďaka digitálnym nástrojom sa však dá odhadnúť investorská kategorizácia aj od konca. Znamená to, že si investor určí svoje ciele a podľa toho ho systém zanalyzuje a navrhne možnosti zhodnocovania aktív. Súčasťou výstupu je pritom aj porovnanie až štyroch rôznych odhadov sporenia.

„Luna prognózuje vývoj investície až v štyroch rôznych scenároch. Optimistický, priemerný, pesimistický alebo jednoducho ak by ostali peniaze na účte v banke. Takúto prognózu ale aj analýzu klienta sme výrazne urýchlili použitím výpočtových matíc. Vo výsledku tak Luna dokáže navrhnúť rozdelenie portfólia medzi akcie a dlhopisy, ktoré napomôžu dosiahnuť zvolený cieľ klienta.“

Vo výsledku teda Portos vo svojej investičnej kalkulačke Luna dokáže vygenerovať aj konkrétny návrh riešenia a rozdelenia investície. Maklér tak vie kedykoľvek investora informovať o úrovni dosiahnutia stanoveného cieľa. Stav svojich investičných účtov si však bude môcť v blízkej budúcnosti sledovať aj investor. A to cez aplikáciu E-šanón.

„E-šanón je plnohodnotná mobilná aj webová aplikácia, v ktorej používatelia budú mať na jednom mieste všetky svoje zmluvy. Komunikuje s Portosom, Lunou aj so správcovskými spoločnosťami. Práve vďaka použitým technológiám budú mať investori náhľady na ich investície v reálnom čase a nemusia tak používať ďalšie externé aplikácie. Okrem toho môžu aj napríklad nahlasovať poistné udalosti do poisťovní,“ dodáva Michal Sokol, Universal Maklérsky dom.

E-šanón má tiež zabudovanú tvárovú biometriu pre overovanie totožnosti a disponuje technológiou OCR, ako aj digitálnym podpisovaním zmlúv. Tie sa tak dajú cez aplikáciu priamo aj uzatvárať, čo rozhodne šetrí i čas.

Podčiarknuté, sčítané, digitálne technológie už jednoznačne kraľujú aj v modernom finančnom maklérstve. Budúcim investorom pomôžu nastaviť ich stratégiu. A takto aj samotným maklérom výrazne zefektívnia prácu.