Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aktualizácia softvéru a malý čip premenia smartfóny na RFID čítačky

Aktualizácia softvéru a malý čip premenia smartfóny na RFID čítačky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Štítky RFID bezdrôtovo poskytujú množstvo informácií o výrobkoch alebo iných predmetoch, ale možno ich čítať len pomocou špecializovaných prenosných zariadení. To sa však môže čoskoro zmeniť, pretože čip integrovaný do štítku a aktualizácia softvéru by mohli umožniť, aby túto úlohu vykonávali aj bežné smartfóny.

Bežne používané pasívne štítky RFID (rádiofrekvenčná identifikácia) nepotrebujú batérie. Namiesto toho sa dočasne napájajú rádiovými vlnami vysielanými z prenosnej čítačky RFID. Štítky potom pomocou malej integrovanej antény vysielajú rádiový signál späť do zariadenia. Tento signál obsahuje informácie o položke, na ktorej je štítok pripevnený.

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu sa nedávno rozhodli priniesť takúto funkciu do spotrebiteľských smartfónov. Ich riešenie pozostáva z malého lacného čipu použitého v štítku a jednoduchej aktualizácie softvéru v smartfóne.

Keď sa smartfón priblíži k čipu na vzdialenosť menšiu ako 1 meter, signál LTE telefónu zapne čip. Telefón zároveň vyšle do čipu dopytový signál Bluetooth, ktorý odpovie vyslaním signálu Wi-Fi späť do telefónu. Tento signál Wi-Fi by mohol obsahovať informácie, ako napríklad dátumy spotreby predmetov podliehajúcich skaze, zložky potravinových výrobkov alebo návod na použitie.

Výroba čipu v jeho súčasnej podobe údajne stojí len niekoľko centov.

Samotný čip má veľkosť 3,2 centimetra štvorcového a jeho výroba stojí len niekoľko centov. Aktualizácia softvéru jednoducho konvertuje odchádzajúci signál Bluetooth telefónu do formátu, ktorý čip ľahšie premení na odozvu Wi-Fi.

„To, čo sme vyvinuli, je čip pre štítok, ktorý sa dá čítať na diaľku, podobne ako RFID, ale v tomto prípade pomocou funkcií Bluetooth a Wi-Fi integrovaných v smartfóne,“ povedal docent Patrick Mercier, spoluvedúci projektu. „Umožňuje to teda podobný zážitok ako RFID bez toho, aby bolo potrebné kupovať ďalší hardvér“.

Vedci teraz dúfajú, že sa im podarí túto technológiu komercializovať, a to buď prostredníctvom spin-off spoločnosti, alebo existujúceho priemyselného partnera.