Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Keramický implantát bedrového kĺbu môže lepšie pomáhať pacientom

Keramický implantát bedrového kĺbu môže lepšie pomáhať pacientom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo u starších ľudí býva bežné, že dostanú úplnú náhradu bedrového kĺbu, lekári sa zaoberajú aj s implantátmi na obnovu bedrového kĺbu u mladších pacientov, ktorí trpia ochorením ako je osteoartritída. Súčasné implantáty však môžu spôsobiť problémy a navyše sa nedajú použiť u žien. Zmeniť by to však mohol nový typ implantátu, ktorý je vyrobený z keramiky namiesto tradičného kovu.

Pri celkovej náhrade bedrového kĺbu sa celý bedrový kĺb nahradí umelým kĺbom. Táto metóda býva v poriadku pre seniorov, no pre mladších aktívnejších ľudí môžu nastať problémy kvôli tuhému kovovému implantátu, ktorý je osadený na pružnejšej stehennej kosti pacienta. Hoci sa v poslednej dobe v bedrovom kĺbe nahrádzajú iba choré chrupavky, čo umožní pacientovi byť aktívnejším, aj táto metóda môže priniesť problémy, kedy sa z implantátu uvoľňujú malé častice kovu, čo vedie k bolestiam a opuchom v okolitom tkanive.

Výskumníci z Imperial College v Londýne však vyvinuli experimentálny implantát bedrového kĺbu s názvom H1. Ten je navrhnutý tak, aby sa vyhol nedostatkom kovových implantátov. Vyrába sa totiž z pevnej a netoxickej keramiky, ktorá by nemala spôsobovať problémy v okolitom tkanive, a ktorá je prispôsobená obrysom bokov mužov aj žien.

Výskumníci z Imperial College v Londýne vyvinuli experimentálny implantát bedrového kĺbu s názvom H1, ktorý je vyrobený z keramiky.

V nedávnej štúdii, ktorá sa začala v nemocnici Charing Cross, dostali testovaní jedinci oboch pohlaví vo veku od 18 do 70 rokov 15 implantátov H1. Už prvé výsledky sú sľubné. Pacienti sa dokázali do šiestich týždňov od operácie vrátiť do fyzických aktivít, ako je plávanie, jazda na bicykli a chôdza, a po troch mesiacoch sa mohli vrátiť k aktivitám, ktoré predtým ani nemohli robiť, ako je napríklad tancovanie, joga či posilňovanie.

Ďalšia fáza štúdie sa uskutoční v nemocniciach v Spojenom kráľovstve a Európe s celkovým počtom 250 testovaných jedincov, ktorí budú sledovaní počas desiatich rokov s cieľom posúdiť, ako dobre implantáty fungujú v širšej miere.

Výskumníci z Imperial College v Londýne vyvinuli experimentálny implantát bedrového kĺbu s názvom H1, ktorý je vyrobený z keramiky.