Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Videokamera dokáže vidieť srdcový tep na ľudskej koži

Videokamera dokáže vidieť srdcový tep na ľudskej koži
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné technológie nahrádzajú tie staršie a tak to bude zrejme aj v prípade lekárskeho stetoskopu. Je to pravdepodobné, pretože vedci zo štátnej univerzity v Utahu vyvinuli bezkontaktnú metódu merania srdcového tepu osoby za pomoci videokamery a vlastného softvéru.

Celý systém je založený na tom, že naša pokožka jemne mení farbu, podľa toho ako naše srdce bije. K zmene dochádza spôsobom, ktorý sa nedá vidieť voľným ľudským okom, no môže ju detegovať práve videokamera.

Vedci pre vytvorenie tejto novej technológie vychádzali z toho, že hemoglobín v krvi má svoj absorpčný vrchol v zelenom svetle. Keď srdce posúva krv do tepien v blízkosti pokožky, viac zeleného svetla sa absorbuje a menej sa odráža. Znamená to, že v obraze z kamery sa dá vidieť menej zelených hodnôt.

Vlastný softvér dokáže nielen spracovať farebné dáta, ale tiež vypočíta priemer nad oblasťami tela, kde je koža viditeľná, ako je tvár, krk alebo ramená. Vedci dúfajú, že ich patentovaný systém by si mohol nájsť použitie v aplikáciách, ako sú detské monitory, cvičebné zariadenia a dokonca aj v nemocničnej výbave. Technológia je vyvíjaná pre komercializáciu prostredníctvom start-up spoločnosti Photorithm Inc.

vedci zo štátnej univerzity v Utahu vyvinuli bezkontaktnú metódu merania srdcového tepu osoby za pomoci videokamery a vlastného softvéru.